Norge troner høyt på verstinglista over rike land som ødelegger miljøet for barn i andre land på grunn av overforbruk, elektronisk avfall og klimagassutslipp, viser en ny Unicef-rapport. Foto: Alessio Romenzi / UNICEF / NTB
annonse
annonse

Det hevdes i en ny rapport utarbeidet av Unicef.

Rapporten har blant annet sett på i hvor stor grad barn eksponeres for farlig luftforurensing og miljøgifter, om de har tilgang på grøntområder og trygge veier, samt ressursbruken til 39 rike EU- og OECD-land, skriver NTB.

Konklusjonen er klar: nordmenns levevaner bidrar til dårligere folkehelse andre steder i verden.

annonse

Rapporten viser blant annet at vi i Norge kjøper og kaster mest elektronikk i verden – 26 kilo per innbygger i 2019.

Unicef hevder videre at dårlig regelverk rundt gjenvinning og ulovlig eksport av slikt avfall, kan bidra til at barn i fattige land blir utsatt for luftforurensning og miljøgifter som er skadelig for deres helse og hjerneutvikling.

UNICEFs generalsekretær i Norge, Camilla Viken er svært bekymret, og mener at det grønne skiftet ikke kan komme fort nok.

annonse

– Alle barn har rett til å leve i et minst like trygt og friskt miljø som barn i Norge. Derfor må vi raskt sørge for å omstille norsk økonomi og forbruk i tråd med bærekraftmålene, så vi ikke skader barn i resten av verden, sier Viken.

Hun påpeker at også barn i Norge lider fordi de spiser for mye kjøtt.

På grunn av norske barns inntak av viltkjøtt, har mange et blynivå som er forbundet med helseskader og atferdsproblemer, hevdes det.

Nesten to prosent av norske barn skal ha over fem mikrogram bly per desiliter blod – et nivå som er estimert til å påvirke menneskers IQ. Dette kan påvirke barns konsentrasjonsevne, hukommelse og evne til å løse problemer.

Norske barn viser seg også å ha et høyere blynivå i blodet enn barn i Finland og Sverige, ifølge rapporten.

– Selv om Norge scorer bedre enn mange land på miljøtilstanden her hjemme, vet vi at barn påvirkes av forurensning, naturtap og klimaendringer også i Norge, sier Viken.

Heller kaldt vann i årene på klimalobbyen: – Det grønne skiftet finnes ikke bærekraftig (+)

 

annonse

 

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon