Kina og Russland la ned veto mot nye sanksjoner mot Nord-Korea i Sikkerhetsrådet torsdag. Rådets 13 øvrige medlemmer sa ja til sanksjonene, som USA foreslo etter en rekke rakettester. Arkivfoto: John Minchillo / AP / NTB
annonse

Et enstemmig FNs sikkerhetsråd ber Taliban-styret i Afghanistan om «raskt å reversere» politikken som begrenser kvinners frihet og menneskerettigheter.

Norge leder Sikkerhetsrådets arbeid med Afghanistan og skrev utkastet til tirsdagens vedtak, skriver NTB.

De 15 medlemmene i Sikkerhetsrådet sier de er spesielt bekymret for «innføring av restriksjoner som begrenser adgang til utdannelse, arbeid, fri bevegelse og kvinners likeverdige og meningsfulle deltakelse i samfunnslivet».

annonse

Resett skrev om at i slutten av januar inviterte UD en delegasjon fra Taliban til Norge. De ble fløyet i en privatjet.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sa den gang:

– Vi har utfordret Taliban på den humanitære utviklingen. Vi har presset dem seriøst på menneskerettsspørsmål for å bekjempe internasjonal terrorisme. Det er min tilnærming.

annonse

Dette fikk den amerikanske senatoren Lindsey Graham til å utbryte til Huitfeldt:

– Det er det mest naive jeg har hørt. Du vet ingenting om Taliban og deres agenda hvis du tror de kommer til å endre seg.

Og hva skjedde?

Etter at Taliban hadde flydd i privatfly, spist, drukket og bodd på hotell, alt på norske skattebetaleres regning, så gjorde de følgende:

Den 7. mai fikk kvinner i Afghanistan ordre om å dekke seg til helt, inkludert ansiktet. Dette er den foreløpig siste i en rekke av restriksjoner som er pålagt det afghanske sivilsamfunnet. Mange av dem er rettet mot kvinner og jenter.

Nå er det FN-ambassadør Mona Juul som prøver seg.

– Det er viktig at et samlet Sikkerhetsråd gir klar beskjed til Taliban om umiddelbart å reversere tiltakene som hindrer afghanske kvinner og jenter grunnleggende menneskerettigheter, som å bevege seg fritt og å gå på skole, sier hun.

Sikkerhetsrådet ber Taliban raskt gjøre om på «politikk og praksis som nå begrenser afghanske kvinner og jenters menneskerettigheter og grunnleggende frihet». De krever at skoler gjenåpnes for jenter og kvinner umiddelbart.

annonse

Medlemslandene er også svært bekymret for kunngjøringen om at kvinner må dekke ansiktet i det offentlige rom, inkludert i TV-sendinger.

Kommunen gjorde alt for at ingen skulle høre på SIAN (+)

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse