Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Terje Bendiksby / NTB
annonse

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil bare være venner med SV.

– Jeg takker for rådet, men jeg holder fast ved vennskapet, sa finansministeren i sin hilsningstale til LO-kongressen tirsdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik brukte mandag sin åpningstale til å utfordre Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV til å finne sammen og danne en flertallsregjering.

annonse

Men for Sp er det ikke aktuelt å slippe SV inn i regjeringen nå.

– Jeg mener det er bedre å ha gode venner enn et dårlig samliv, sier Vedum til NTB.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet sonderte med SV på Hurdal etter valget i fjor høst, og da ble det klart at avstanden var for stor.

annonse

– Og det var noen pilarer som sto der, for eksempel energipolitikken og sikkerhetspolitikken. Og de pilarene er blitt enda viktigere nå i løpet av vinteren, sier Vedum.

Les også: FN-toppsjef: – Norge har et ekstra ansvar og må ikke kutte støtten til FNs utviklingsprogram

Han peker på våpenstøtten til Ukraina og forholdet til Nato som saker der SV har et annet syn enn regjeringspartiene, samt norske olje- og gassleveransene til Europa.

– I sikkerhetspolitikk, for eksempel, er det ikke SV som har stått oss nærmest. Når vi ikke er i regjering sammen, har de større frihet, for eksempel til å ha en Nato-debatt gående, til å skrive leserbrev i andre land, og å ha diskusjoner om våpenbistand. Hvis de hadde vært en del av regjeringen, så hadde vi hatt den diskusjonen internt i regjeringen. Vi hadde sikkert taklet det også, men det hadde vært mer krevende, fastslår Vedum.

Også fungerende SV-leder Kirsti Bergstø skulle hilsningstale på LO-kongressen tirsdag.

annonse

Hun kaller ønsket fra LO-lederen om å få SV inn i regjering «hyggelig». Hun viser imidlertid til at regjeringspartiene og SV stort sett har klart å finne sammen i Stortinget i de retningsgivende sakene, som budsjettet i fjor høst og krisepakkene i vinter. Men Bergstø konstaterer at samtaler om regjeringssamarbeid ikke er på trappene nå.

– Vi kommer til å fortsette kampen fra Stortinget, sier hun.

– Vi har ikke registrert at regjeringspartiene har sagt at de er klar til å rydde bordet og starte samtaler med blanke ark.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse