Illustrasjonsfoto: Øyvinf Gravås / Equinor / NTB scanpix
annonse

Einar Lie, professor i økonomisk historie ved Universitetet i Oslo, mener at havvind er et eventyr.

Han sammenlikner visjonen om havvind med en Espen Askeladd, en vanlig gutt som sitter ved grua, som treffer vanlige folk, men snart får en båt som går på vann, på land og i luften med. Og som brått har en hjelper som fyker tur-retur til verdens ende etter vann på mindre enn syv minutter. Alt skjer ubundet av tyngdeloven, utredningsinstruksen og annet realistisk heft som bryter ned det magiske elementet i fortellingen, skriver Lie.

– Vi skal bli rike på å lage billig strøm gjennom havvind, særlig flytende installasjoner, som i dag er omtrent den dyreste måten man kan produsere kraft på, skriver professor Lie i Aftenposten.

annonse

– Og ikke bare det: På to tiår skal det etableres like mye kraft til havs som vi har gjort gjennom mer enn 100 års storstilt vannkraftutbygging.

Les også: Tyskland legger ned sine siste atomkraftverk, midt under strømkrisen: Norske myndigheter blander seg ikke, sier statssekretær til Resett (+)

Norge har begrensede områder for bunnfaste installasjoner, blant annet fordi det er dypt langs mye av norskekysten, skriver professoren. Derfor trengs det mye flytende vind hvis det skal bygges like mye kraft som vi har gjort gjennom all tidligere norsk industrihistorie, påpeker Lie.

annonse

– Men det er vindfullt hav også andre steder, og vi har egentlig ikke de aller beste forutsetningene for flytende havvind heller. Dette er komplisert, men det henger sammen med behov for sterk, stabil vind, nærhet til markeder og havdybde – også flytende plattformer må forankres, fastslår han.

– De aller beste forutsetningene finner vi utenfor Storbritannia og Irland samt vest og nord for Frankrike, Nederland, Tyskland og Danmark.

Les også: Frp foreslår vedtak mot vindmølleparker i Agder: – Meningsløs rasering av naturen (+)

«Klimarealist» er enig

Foto: Ty Stange / Ritzau Scanpix

Jada, han er inne på viktige ting her, sier den såkalte «klimarealisten» Martin Hovland til Resett.

annonse

Hovland er professor emeritus og aktiv i Klimarealistene, som benekter at menneskelig aktivitiet påvirker jordens klima. Han har tidligere i Resett kritisert havvindsatsningen. Han hevder at vi ikke har utviklet teknologi til den ujevne og uforutsigbare havoverflaten. Det kan komme bølger på opp til 20 meters høyde, med bølgelengder på flere hundre meter og hastigheter på 80 kilometer i timen. 

Vil satse stort på «gigabatterifabrikker» – skal dekke kraftbehovet med havvind (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse