Utenriksdepartementet (UD) i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB
annonse
annonse

Utenriksdepartementet ga diplomater ekstra i lønn over 13 år for at de skulle få dekket skatt på bolig de får benytte gratis.

Ambassadører, attachéer, konsuler, ambassadesekretærer og ambassaderåder har fått dekket skatt på fri bolig, skriver Aftenposten.

Diplomatene med høyest rang bor i fasjonable residenser med Norges riksvåpen på utsiden, mens de andre bor i moderne leiligheter som UD leier.

annonse

Diplomatene betaler ingenting for å bo der, noe som utløser en skatteplikt.

Dette skattekravet har UD i over 13 år brukt drøyt 240 millioner kroner på å dekke.

En norsk diplomat tjener i snitt rundt 760.000 kroner i året, ifølge UD. De best betalte får godt over 1 million, men de betaler langt mindre i skatt enn andre med samme inntekt.

annonse

Diplomatene har også en rekke tillegg for å jobbe i utlandet. For enkelte kan tilleggene alene utgjøre 1 million kroner ekstra i året.

I fjor utgjorde alle diplomat-tilleggene drøyt 540 millioner kroner.

Helt frem til mai i år mottok over 300 diplomater boligskatt kompensasjon. Dette skulle dekke skatten for fordelen av å ha gratis bolig i utlandet.

En slik bruk av skattebetalernes penger skaper reaksjoner. Professor emeritus i skatterett ved Handelshøyskolen BI, Ole Gjems-Onstad, er en av dem.

– Det er en uheldig ordning. Den forskjellsbehandler private og offentlig ansatte, sier han.

Mona Juul er Norges ambassadør til FN-hovedkvarteret i New York. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

Nåværende statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var utenriksminister i 2008 da ansatte i staten slapp å skatte av tjenesteboliger i utlandet, mens ansatte i privat sektor måtte betale skatt.

Så satte Høyesterett en stopper for det. Ansatte i statlig og privat sektor skal behandles likt, slo landets øverste domstol fast.

Støre krevde at forslaget ble droppet, men måtte gi seg.

annonse

– Jeg står bak regjeringens budsjettforslag. Men jeg har også som leder i UD ansvar for at forslaget tar hensyn til de forpliktelsene vi har overfor de ansatte. Dette vil vi nå finne en løsning på, sa Støre den gangen.

Dermed så fikk diplomatene ekstra lønn i form av en såkalt boligskatt kompensasjon.

Men i mai i år ble den fjernet.

Tore Hattrem, den øverste administrative lederen i Utenriksdepartementet, sier kompensasjonen ble skrotet fordi «den ikke står seg».

– Vi følte at den ikke sto seg. Begge parter, arbeidstagerorganisasjonene og arbeidsgiver, ville prioritere andre ordninger som vi mener er mer treffsikre, og som tjener både arbeidstager og arbeidsgivers behov på en bedre måte. Det har vært stor grad av offentlighet om skatt. Og det er også elementer ved den kompensasjon som vi føler ikke hører helt hjemme i særavtalen. Så det var grunnen. Begge parter var enige om det, sier han.

Somalisk kvinne (41) dømt for grov omsorgssvikt (+)

annonse

 

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon