SVs Kari E. Kaski. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
annonse

SV mener de har fått gjennomslag for et budsjett som er grønnere og mer rettferdig.

– Gjennom disse forhandlingene har vi fått betydelige gjennomslag for fordeling, klima og natur og på internasjonal solidaritet. Vi får mye igjen for den rollen vi har i dette samarbeidet og opposisjonstilværelsen, sa finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski, da hun tirsdag la frem de viktigste gjennomslagene til SV i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene.

Tirsdag morgen annonserte Kaski enigheten om revidert nasjonalbudsjett etter tre uker med forhandlinger sammen med Arbeiderpartiets Eigil Knutsen og Senterpartiets Geir Pollestad. SV har fått flyttet på 3,6 milliarder kroner i forhold til regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett.

annonse

Partiene har ikke gått inn for å pumpe nye oljemilliarder i budsjettet for å oppnå enighet. Kaski erklærte at «det har ikke vært noe mål for oss å øke oljepengebruken» under pressekonferansen i vandrehallen i Stortinget, skriver NTB.

Fremhevet bistand, sosialstønad og elbiler

Kaski fremhevet følgende gjennomslag for SV:

annonse

* Regjeringens forslag til kutt i bistandsbudsjettet på 4 milliarder kroner blir delvis kompensert med 2,5 milliarder kroner.

* Sosialstønaden oppjusteres med 3,4 prosent fra 1. juli, opp fra 1,3 prosent, samt at flere får bostøtte ved at det midlertidige regelverket videreføres i hele år.

* Momsfritaket for elbiler beholdes for biler som koster 500.000 kroner eller mindre. Konkurransefordelen til elbiler i alle personbilsegment skal opprettholdes.

Dessuten hadde regjeringens utlyst for oljeboring, tre blokker nær den fysiske iskanten. Disse tre blokkene tas ut etter budsjettforhandlingene mellom Ap, SP og SV.

– De skal ikke gis til oljeselskaper slik at de kan bore etter olje i iskanten. Det gjelder for i år. Det har ikke skjedd før at et miljøparti får gjennomslag for å sette den type grenser for oljeselskapene, slik vi gjør her i dag, sa Kaski.

annonse

Skuffet

Norsk olje og gass, en interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for oljeselskaper og leverandørbedrifter, er skuffet over oljegrepet.

– Det er bra det ikke blir endringer i de midlertidige skatteendringene, men vi er skuffet over at det trekkes tilbake blokker ved neste TFO. Vi står midt i en energikrise hvor Europa skal kvitte seg med all russisk gass. Samtidig ber EU Norge levere så mye gass som mulig. Hvis Norge skal opprettholde et stabilt nivå på gassleveransene til Europa, må vi fortsette å lete og finne mer gass. Da er det et uheldig signal å trekke tilbake leteområder på norsk sokkel, sier avdelingsdirektør Torbjørn Giæver Eriksen i Norsk olje og gass, ifølge NTB.

Listhaug: Extinction Rebellion plager vanlige folk (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse