Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj og Storbritannias statsminister Boris Johnson under møtet deres i sentrum av Kyiv, Ukraina, lørdag 9. april 2022. Innrammet: Sophie Kobzantsev. Foto: AP/INSS.
annonse
annonse

Målet er svekke Russlands så mye som mulig ikke bare med tanke på landets kapasitet til å føre kriger, men også fra innsiden.

Som tidligere meldt, var Resett ved undertegnende nylig på besøk i Israel, hvor vi intervjuet en rekke prominente israelske eksperter om flere spørsmål knyttet til internasjonal sikkerhetspolitikk og geopolitikk. 

Sophie Kobantzev

Først ut var Sophie Kobzantsev, som jobber ved den prestisjetunge tenketanken det israelske instituttet for nasjonale sikkerhetsstudier (Institute of National Security Studies – INSS). Hun er ekspert på flere sikkerhetspolitiske anliggende knyttet til Russland og den post-sovjetiske sfære, men forsker spesielt på konflikten mellom Russland og Ukraina, som hun har fulgt nøye siden annekteringen av Krim-halvøya i 2014.

annonse

Les også: Resett i Israel: Dybdeintervju om Russlands invasjon av Ukraina (+)

Kobzantsev har bakgrunn fra militær etterretning i den israelske hæren, hvor hun tjenestegjorde som offiser, og fortsatt innehar stillingen som major i reservene. I dag jobber hun som forsker ved INSS, samt som medie- og strategikonsulent i et privat PR-selskap. Tidligere har hun jobbet som parlamentarisk rådgiver og medierådgiver i Knesset, hvor hun spesielt jobbet med medlemmer av utenriks- og forsvarskomitéen. I tillegg har hun arbeidet som forsker ved det israelske utenriksdepartementets senter for politisk forskning, hvor hun fokuserte på den europeisk-asiatiske regionen og økonomiske anliggende knyttet til denne delen av verdenen.

Hun har en mastergrad i statsvitenskap og internasjonale relasjoner fra det hebraiske universitetet, hvor hun også fokuserte på krigen mellom Russland og Ukraina i 2014 – spesielt annekteringen av Krim-halvøya og dens effekter på den post-sovjetiske sfæren. Familien hennes kommer fra det tidligere Sovjetunionen, ettersom hennes far er fra russisk-okkuperte Mariupol i Ukraina og hennes mor er fra russisk-okkuperte Abkhasia i Georgia.

annonse

Disse problemstillingene ligger derfor nært hennes hjerte, og hun har forsket på Russland-relaterte sikkerhetspolitiske spørsmål i lang tid.

Denne delen av intervjuet tar for seg Russlands invasjon av Ukraina – fra Kyiv, Moskva og vestmaktenes perspektiv.

Første del av intervjuet – introduksjon til INSS og Russland-ekspert Sophie Kobzantsev –  kan leses her.

Kun for abonnenter

Dette innholdet er forbeholdt våre abonnenter, logg inn for å få tilgang.
Ikke abonnent? Les mer her.

LOGG INN

Neste del av dette dybdeintervjuet tar for seg krigens effekt på den ukrainske nasjonen. 

Artikkelserie: Resett reiste til Israel for å diskutere geopolitikk

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon