Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB
annonse
annonse

Storbritannias regjering står fast ved at Julian Assange skal utleveres til USA. WikiLeaks vil anke avgjørelsen.

USA har tiltalt grunnleggeren av WikiLeaks for spionasje etter at WikiLeaks i 2010 publiserte en halv million lekkede dokumenter om USAs krigføring i Irak og Afghanistan og krever ham utlevert.

En britisk domstol avviste i januar 2021 begjæringen om utlevering, men avgjørelsen ble senere omgjort av en høyere rettsinstans. I januar i år besluttet High Court i London at utleveringssaken kunne ankes, men også denne kjennelsen ble siden satt til side, skriver NTB.

annonse

Dermed havnet saken på innenriksminister Priti Patels bord. I dag kom kunngjøringen fra den britiske regjeringen om at Patel har godkjent USAs begjæring om utlevering.

WikiLeaks sier de vil anke avgjørelsen.

– Dette er en mørk dag for pressefriheten og for det britiske demokratiet, skriver de i en uttalelse.

annonse

Assange har tilbrakt over et tiår i det britiske rettsvesenet. I 2010 ble han internasjonalt etterlyst etter at to svenske kvinner anmeldte ham for voldtekt og seksuelle overgrep. To år senere ble det besluttet at han kunne utleveres til Sverige. Assange søkte da tilflukt i Ecuadors ambassade i London, der han ble i sju år.

Etter at Ecuador trakk tilbake beskyttelsen i april 2019, ble Assange pågrepet. Siden da har han sittet i høysikkerhetsfengsel. Sverige har i mellomtiden henlagt overgrepssaken, men han står altså nå tiltalt for spionasje i USA.

Europarådets kommissær for menneskerettigheter, en rekke journalistorganisasjoner samt åtte norske stortingsrepresentanter har bedt om at Assange ikke utleveres til USA.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon