Tora Aasland. Arkivbilde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
annonse
annonse

Tora Aasland (SV) er best kjent som forskningsminister.

Aasland ble innvalgt på Stortinget i 1985, og var deretter fylkesmann i Rogaland fra 1993. I 2007 ble hun statsråd for høyere utdanning og forskning i Stoltenberg II-regjeringen.

Før hun begav seg inn i politikken var det likevel forskning som opptok Aasland, som var ansatt ved Institutt for samfunnsforskning. Nå har 79-åringen plukket opp sin avbrutte forskningskarriere og tatt doktorgraden.

annonse

– Det var forsker jeg var og forsker jeg skulle bli. Men politikken, og etter hvert også jobben som det som den gangen het fylkesmann, tok overhånd, sier Aasland til Khrono.

– Alder er bare et tall, understreker Aasland.

Torsdag disputerte Aasland med avhandlingen «Frivillighet i samvirke. Frivillige organisasjoners medvirkning i redningstjeneste og beredskapsarbeid» ved Universitetet i Stavanger, og ble belønnet med graden doctor philosophiae (dr.philos).

annonse

Aasland tok dermed den alternative veien til doktorgrad. Dr.philos. gis vanligvis til folk som ikke følger et studieprogram, men som forsker på egen hånd, i motsetning til den ordinære doktorgraden philosophiae doctor (ph.d).

Gjennomsnittsalderen for oppnådd doktorgrad i Norge er 34 år. Flere har likevel disputert i langt høyere alder, herunder historiker Kari Lindbekk (80), jurist Rigmor Diseth (81), jurist Otto Jebens (82) og teolog Mette Nygård (83).

Slik går det med UiOs elite-studenter (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon