Sveriges statsminister Magdalena Andersson og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg møttes i Sverige mandag denne uken. Foto: Henrik Montgomery/TT/ NTB
annonse
annonse

Et stort flertall av svenskene tror fortsatt at Sverige blir Nato-medlem, men andelen har falt noe de siste to ukene, 

83 prosent tror at Sverige kommer til å bli Nato-medlem. Det er en nedgang fra 89 prosent på tilsvarende måling for to uker siden, viser en meningsmåling gjort på vegne av den svenske kringkasteren SVT.

Målingen er gjennomført av Novus og viser også at andelen som mener det er bra at Sverige leverer inn søknad om medlemskap, holder seg stabil på 60 prosent.

annonse

– Jeg tror at Sverige kommer til å bli medlem i Nato, men jeg tror det avhenger mye på hvor langt Tyrkia er beredt til å gå for å få amerikanske kampfly og innenrikspolitisk gevinst, sier Magnus Christiansson, lektor i krigsvitenskap ved Försvarshögskolan.

Han peker på at prosessen har trukket ut mer i tid enn det svenskene kan ha trodd grunnet Tyrkias motstand mot svensk medlemskap. Han tror likevel at uoverensstemmelser mellom Sverige og Tyrkia kan være løst til Nato-møtet starter i Madrid senere denne måneden.

– Hvis det ikke gjør det, tror jeg at neste mulighet er etter sommeren og det svenske valget, sier Christiansson.

Finland vil ikke gå inn i Nato uten Sverige

annonse

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon