Bildemontasje. Utenriksministrene til Israel og UAE Yair Lapid og Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan; herskeren til saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman; Irans hersker ayatollah Ali Khamenei; logoen til det muslimske brorskapet. Foto: Scanpix.
annonse

Gamle og tidsmessige geopolitiske trusler tvinger frem nye strategiske partnerskap mellom forhenværende rivaler.

Som tidligere meldt, var Resett ved undertegnende nylig på besøk i Israel, hvor vi intervjuet en rekke prominente israelske eksperter om flere spørsmål knyttet til internasjonal sikkerhetspolitikk og geopolitikk. Dr. Dina Lisnyansky var blant dem.

Dr. Dina-Lisnyansky. Foto: ISGAP.

Dr. Lisnyansky er ekspert på Midtøsten og islamske anliggende. Hun er foreleser ved ulike universiteter, inkludert Tel Aviv University, Shalem University i Jerusalem, samt gjesteforeleser ved Oxford University, hvor hun deltar på ulike sikkerhetsrelaterte seminarer om sommeren.

annonse

Hennes fagfelt er konflikter knyttet til radikalisme, ekstremisme og terrorisme – spesielt i Midtøsten – samt arabisk-israelske anliggende mer generelt. Hun har for eksempel arbeidet med Abraham-avtalene – normaliseringen av det diplomatiske forholdet mellom Israel og De forente arabiske emirater (UAE) og Israel og Bahrain – i en lang periode. Hun jobber også med spørsmål knyttet til Islam og islamisme i ikke-muslimske land – spesielt i Europa, Russland og USA.

Dr. Lisnyansky har en Ph.D. fra det hebraiske universitetet i Jerusalem. I forskningen sin fokuserer hun på situasjoner som skaper spenninger mellom folk i ulike samfunn, som for eksempel hvordan det nylige drapet på al-Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh i Jenin påvirker forholdet mellom muslimer og jøder innad i Israel, og mellom Israel og palestinerne mer generelt.

Dina er publisert forfatter og har mange medieopptredener. Hun er også et aktivt medlem av den EU-baserte tenketanken IIMSR (International Institute for Migration and Security Research), medlem og bidragsyter til MECARC (The Middle East and Central Asia Research Center) og andre forskningsinstitutter. Dr. Lisnyansky sitter i styret i en rekke frivillige organisasjoner og selskaper, samt nasjonale israelske institusjoner, hvor hun rådføres om utfordringer knyttet til nasjonal og offentlig sikkerhet.

annonse

I et dybdeintervju med Resett, gir Lisnyansky sitt syn på diverse temaer som berører forholdet mellom Israel og den arabiske og muslimske verden. Grunnet lengden på intervjuet, blir det delt opp i fem deler, inkludert:

1) Abraham-avtalene og Det muslimske brorskapet (denne delen)

2) Fremtiden til Saudi-Arabia under kronprins Mohammed bin Salman

3) Tyrkia og andre land i Midtøsten

4) Utviklingen i Afghanistan og dens innvirkning på verden

annonse

5) Islamisme i Europa, spesielt Frankrike

Kun for abonnenter

Dette innholdet er forbeholdt våre abonnenter, logg inn for å få tilgang.
Ikke abonnent? Les mer her.

LOGG INN

Neste del av dette dybdeintervjuet tar for seg fremtiden til Saudi-Arabia under kronprins Mohammed bin Salman.

Det muslimske brorskapet – Vestens antitese?

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse