Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under en pressekonferanse med Finlands utenriksminister Pekka Haavisto og Sveriges utenriksminister Ann Linde. Arkivfoto: Olivier Matthys / AP / NTB
annonse

Sveriges utenriksminister Ann Linde omtalte Nato-samtalene i ettermiddag som «håpefulle toner», men sa samtidig at hun er forberedt på at det kan ta lang tid å finne en løsning.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sto i ettermiddag i spissen for et møte mellom representanter for de tre landene Tyrkia, Sverige og Finland. Målet er å oppnå en avtale som gjør at Tyrkia vil godta at Sverige og Finland blir Nato-medlemmer.

– Det er selvfølgelig bra når partene snakker sammen. At de fortsatt sitter og har sittet i flere timer og hatt samtaler er i vært fall ikke negativt, sier Sveriges utenriksminister Ann Linde om dagens samtaler som ennå ikke er over. Hun har forøvrig ikke selv deltatt  i dagens samtaler, men ga sine kommentarer etter EUs utenriksministermøte i Luxembourg.

annonse

Forventningene til en rask løsning tones ned
– Både jeg og min finske kollega er fullt forberedt på at dette kan ta tid. Håpet er at vi vil fortsette samtalene slik av vi kan komme til en løsning som rett og slett betyr at Sverige og Finland blir medlemmer av Nato, samtidig som Tyrkia opplever at deres bekymringer rundt terrorisme og så videre blir tatt på alvor, sier Linde.

Forventningene til en rask løsning mellom Nato-landet Tyrkia og de to søkerlandene Sverige og Finland tones nå ned av eksperter og politikere.

Den svenske Tyrkia-eksperten Paul Levin tror ikke saken lar seg løse innen Nato- toppmøtet, som holdes i Madrid i midten av neste uke.

annonse

– Jeg tror det er mulig, men det vil bli veldig vanskelig, sier Levin, som er direktør ved Institutet för Turkietstudier ved Stockholms universitet.

– Det vil kreve at begge parter viser ekte vilje til å gjøre et slags kompromiss, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Møtet ble holdt mellom delegasjoner fra alle de tre landene. Ifølge Nato, som var vertskap for forhandlingene, skal diskusjonene fortsette de kommende dagene.

– Vi vil fortsette samtalene våre om Sverige og Finlands Nato-søknader, og jeg ser fram til å finne en vei videre så snart som mulig, sier Stoltenberg.

Forsiktig optimisme fra tyrkisk og finsk side
Neste ukes Nato-toppmøte i Spania er ikke siste frist for å finne en løsning, sa utenrikspolitisk rådgiver for Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, til pressen etter møteslutt.

annonse

Heller ikke fra finsk side anses enighet før Nato-toppmøtet i Spania som sannsynlig, sier utenriksminister Pekka Haavisto til finske Yle.

Finlands delegasjonsleder Petri Hakkarainen sa at dagems møte varte i nesten fem timer.

– Det har blitt gjort tydelige fremskritt i visse spørsmål, men i andre må vi fremdeles jobbe for å komme overens. Det er et felles mål om å fortsette samtalene så fort som mulig, sa Hakkarainen.

Israelsk Russland-ekspert til Resett: – Vestmaktene vil at krigen mellom Russland og Ukraina skal fortsette (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse