AVVISTE BRANNFARE: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ble tatt imot av leder i Kristiansand Arbeiderparti Helge Stapnes. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
annonse
annonse

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er i Kristiansand for å møte opprørte lokalpolitikere, men avviser at han er der for å drive brannslokking.

– Nå skal vi ha god tid til å prate sammen, så skal jeg snakke med dere etterpå. Men vi har avtalt dette møtet for å lytte, sa statsministeren til pressen på vei inn til møte med Kristiansand Ap i ettermiddag.

Støre fikk spørsmål om han er på plass for å «slukke en brann».

annonse

– Det brenner ikke her nå, så vidt jeg ser. Men vi skal lytte. Jeg er klar over at det her er mange meninger som det er verdt å høre på, svarte Støre.

Utbrytergrupper i Søgne og Sogndalen
Brann eller ei, det har iallfall ulmet i Kristiansand Ap etter at det ble kjent at regjeringen bestemte at innbyggerne i de gamle kommunene Søgne og Songdalen skal høres om de vil bryte ut av Kristiansand.

I dag har kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) hatt møter med lokale krefter i Kristiansand for å snakke om saken.

annonse

– Jeg skal fortelle ham litt om hvordan vi som Arbeiderparti faktisk har jobbet ganske iherdig med å få denne kommunen til å fungere etter sammenslåingen. Og det er mulig jeg må repetere noen ting som jeg egentlig trodde han visste, som jeg ikke er sikker på at han vet allikevel, sa Kristiansands Ap-leder Helge Stapnes til NTB før møtet.

Dagens Næringsliv har tidligere sitert kilder på at en mulig oppløsning av Kristiansand kommune var tema i en hemmelig avtale mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet fra hurdalsforhandlingene i fjor høst. Støre avkreftet imidlertid at dette var tilfelle da han landet på Kjevik flyplass i ettermiddag.

Statsforvalteren skal utrede en oppløsning
Etter krisemøtet sa statsministeren at det helt klart var læringspunkter for regjeringen for måten prosessen var blitt gjennomført på.

– Statsforvalteren skal lage en utredning av hva det vil si å oppløse denne kommunen. Regjeringen har ikke tatt stilling til oppløsing av denne kommunen, sa Støre etter møtet.

– Jeg forstår frustrasjonen med beslutningen som er tatt i regjeringen. Dette er folk som har jobbet hardt med å danne en ny kommune, sa han videre.

Fakta om kommunestriden i Kristiansand

  • I 2020 ble Søgne og Songdalen tvangssammenslått med Kristiansand. Regjeringen har nå valgt å overkjøre kommunestyret i den nye storkommunen, som i desember i fjor vedtok ikke å vil reversere sammenslåingen.
  • Søgne og Songdalen er to av 13 kommuner som ble tvangssammenslått da Solberg-regjeringens kommunereform reduserte antallet kommuner fra 428 til 354.
  • I en folkeavstemning i 2016 var det 62,5 prosent som ville at Søgne skulle bestå som egen kommune. I Songdalen var det 57 prosent.
  • I Hurdalsplattformen skrev regjeringen at tvangssammenslåtte kommuner kunne bli oppløst dersom kommunestyret vedtar det og søker før 1. juli i år.
  • I desember i fjor sa Kristiansand bystyre nei til en folkeavstemning. Vedtaket i bystyret ble gjort med 39 mot 32 stemmer.
  • Et innbyggerinitiativ i Søgne har bedt regjeringen om å overkjøre vedtaket fra kommunestyret.
  • Regjeringen har svart med at de vil lytte til innbyggerne i Søgne, og at det må holdes folkeavstemning.
  • I juni tok regjeringen initiativ til å utrede prosessen med deling av kommunen og har gitt oppdraget til statsforvalteren i Agder.
  • Regjeringens innblanding i konflikten har vekket motstand fra flere hold. Ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) i Kristiansand har uttrykt stor misnøye, og Ap-ledere fra Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Tromsø, Bærum og Drammen har bedt regjeringen om å ligge unna reverseringsspørsmålet i Kristiansand. (Kilde: NTB)

Bråket i Kristiansand og politikernes uendelige forakt for folkeviljen

Forsker angrer på et partipolitisk «klimaopprop»: – Intet fagfelt er mer politisert enn klimafeltet (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon