STÅ FREM: Partileder Bjørnar Moxnes og nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt mener politikerne som har fått skattesmell etter pendlerbolig-sakene, bør stå frem. Foto: Heiko Junge / NTB
annonse

SV var tidlig ute og ba stortingsrepresentanter som har fått skattesmell om å stå frem. Nå ber Rødt om det samme. 

Det skal til sammen være snakk om minst 28 tidligere og nåværende stortingspolitikere som har fått varsel om skattesmell for pendlerbolig. Det samme gjelder 17 tidligere statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere.

Hvem det gjelder, er imidlertid ikke kjent, for i varselet til Stortinget er navnene sladdet med begrunnelsen at det er taushetsbelagt informasjon.

annonse

I politikernes egeninteresse å stå frem så tidlig som mulig?
– Vi oppfordrer til så mye åpenhet som mulig. Det er viktig fordi det handler om tilliten til de folkevalgte, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NTB.

Også Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen mener åpenhet rundt sakene er viktig for å gjenvinne tilliten blant vanlige folk.

– Problemet er at de siste årene har skandalene rullet og gått. I de fleste tilfellene har informasjonen kommet ut til slutt. Mange har måttet legge kortene på bordet, sier Martinussen, som også mener det er i politikernes egeninteresse å stå frem så tidlig som mulig.

annonse

– Det svekker tilliten at det er mediene eller andre som må dra informasjonen ut av folk. Det kunne tjent dem vel å være mer åpne selv, før de tvinges til det, sier hun.

V, Frp, KrF og Høyre: En sak mellom hver enkelt og Skatteetaten
I 2019 fremmet Rødt et forslag om økt åpenhet i bruk av ordningene for stortingsrepresentanter. Partiet ønsket publisering av informasjon om bruk av representantordninger, så lenge det ikke går utover sikkerheten eller nødvendig personvern, skriver Dagbladet. Nylig har også representantordningutvalget gått inn for dette, opplyser partiet til avisen

Hittil har imidlertid de andre politiske partiene, bortsett fra SV, vært tilbakeholdne med å kommentere saken. Flere av dem understreker at informasjonen fra Skatteetaten er taushetsbelagt, og at partiet derfor ikke vet hvem det gjelder.

Representanter for partiene Venstre, Frp, KrF og Høyre har dessuten pekt på at dette er en sak mellom hver enkelt og Skatteetaten.

Første bekreftede skattesmell-krav gikk til SVs nestleder

annonse

Partiene vil ikke oppgi hvem som får skattesmell

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse