Lan Marie Berg. Foto: Terje Pedersen / NTB
annonse

Lan Marie Berg går hardt ut mot SV og regjeringen som ikke har rørt oljeskattepakken i revidert nasjonalbudsjett.

– Det er jo først og fremst Arbeiderpartiet og Senterpartiet som må ta ansvaret for å tråkke gassen i bånn for oljen og dermed også presse opp renten for vanlige folk, men jeg synes det er rart at SV stemmer for et budsjettopplegg som ikke gjør noe som helst for å begrense boomen i oljeindustrien, sier Lan Marie Berg til Dagsavisen.

Leder av Bjerknessenteret for klimaforskning, Kikki Flesche Kleiven, mener skattepakken rett og slett fører til at Norge ikke kommer til å nå sine klimamål.

annonse

– Jeg syntes pakken var unødvendig da den kom, men at den blir videreført, er helt uforståelig med den inntjeningen oljebransjen har nå. Den har ingenting med ansvarlig klimasatsing å gjøre, uttaler Kleiven i et intervju med Dagsavisen.

Les også: MDG-byråd i Bergen vil nekte fri parkering på privat eiendom: – Det hele er rett og slett helt absurd (+)

Berg hevder at oljebransjens skattebetingelser ikke kan forsvares i et klimaperspektiv.

annonse

– Dette er penger som kommer til å pumpes inn i enda mer oljeutvinning, og som attpåtil vil bidra til å presse opp prisene og rentene for vanlige folk. Det er rett og slett ikke til å tro. Det er det stikk motsatte av det FNs klimapanel sier vi trenger å gjøre og grovt uansvarlig med tanke på den økonomiske situasjonen Norge står i, sier hun, og legger til:

Goliat-feltet utenfor Hammerfest. Oljen produseres om bord og sendes med tankere til Europa. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB

– Vi stemte mot forslaget til ny oljeskatt som gir oljeindustrien en kraftig boost de neste årene ved å frigjøre 45 milliarder kroner til oljeindustrien bare i år, sier Berg, og vil ha en radikal endring av skattesystemet til olje- og gassnæringen.

Les også: Oslos karbonfangst blir enda dyrere: – Milliarder av kroner rett i dass (+)

– Det krever at man står på kravene. Jeg er overrasket over at SV stemte for regjeringens forslag til ny oljeskatt som analytikere sier vil gi en boom de neste årene, og at de har stemt for et revidert budsjett som ikke gjør noe som helst med en oljebransje som koker både kloden og norsk økonomi.

Tybring-Gjedde angriper «bilfritt byliv»: – Egoistisk politikk for de få (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
annonse