Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Norge lever i en egoistisk boble frakoblet en verden som lider under krig, tørke, sult og store klimaendringer, hevder professor.

– Takket være SV forsvinner «bare» 1,5 milliarder fra bistandsbudsjettet, men kuttet er likevel absurd siden Norge tjener milliarder på olje og gass på grunn av krigen i Ukraina, skriver Anders Breidlid, professor ved Oslomet i Klassekampen, og er bekymret for klimautslipp:

– Det er altså få tegn i forliket om at Norge vil ta et krafttak for å redusere den miljøkrisa som blir mer og mer omseggripende. Takket være SV vil det ikke skje noen ny leting innenfor den såkalte iskanten i år, men forliket tar intet oppgjør med norsk oljeindustri eller oljeskattepakken selv om klimagassutslippene omtrent ikke sank i fjor.

annonse

Les også: Bør Norge dele sin «krigsprofitt»? Geir Ugland Jacobsen mener MDG farer med «klimaløgn» (+)

Han skriver at bildet som tegner seg, er at regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet lever i en nasjonalistisk boble som i liten grad er opptatt av verdens nød utenfor Europa, eller klimakrisen. 

– FNs klimapanel, som la fram sin siste rapport i april, indikerer at verden er på en fast-track-kurs til katastrofe. Rapporten fastholder at menneskeskapte klimaendringer er en konsekvens av mer enn et hundreår med utslipp fra blant annet ikke-bærekraftig energibruk samt ikke-bærekraftige livsstilsmønstre, sier han, og legger til: 

annonse

– Den nevner også at de ti prosentene som har høyest inntekt globalt forårsaker 36–45 prosent av globale drivgassutslipp, og av disse bor to tredeler i det globale nord. Det er med andre ord ingen tvil om at det er forbruk som er den største årsaken til utslippene og klimaendringene.

Les også: Mener klimakrisen er en «forbrytelse» mot en hel generasjon: – Få hue ut av tåkeheimen, svarer partileder (+)

Skogbrann i Oregon i USA. Foto: AP / NTB

Breidlid forteller imidlertid at han speider forgjeves etter politikere nasjonalt og internasjonalt som tør å sette utfordringene med fortsatt økonomisk vekst på dagsordenen. 

– Jeg savner politiske vekkelsespredikanter som reiser land og strand rundt for å spre budskapet om at om få år er det for sent å redde kloden, hvis vi ikke endrer kurs radikalt.

Anders Breidlid er en norsk filolog og samfunnsforsker Han er professor i internasjonal utdanning og utvikling ved Oslomet og professor 2 ved Hawassa University, Etiopia, skriver Wikipedia.

Nettavisen lagde sak på at Carl I. Hagen besøkte Klimarealistene: – Jeg ler meg halvt i hjel (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon