Senator John Cornyn fra Texas er republikanernes sjefforhandler. Han mener lovforslaget tar høyde for at lovlydige våpeneiere ikke berøres, mens satsing på psykisk helsevern og skolesikkerhet styrkes. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB
annonse
annonse

En tverrpolitisk gruppe av forhandlere i Senatet i USA har klart å enes om et forslag for å stramme inn våpenlovene.

Forslaget omfatter utvidet bakgrunnssjekk for våpenkjøpere under 21 år, 110 milliarder kroner i finansiering til psykisk helsevern, og 20 milliarder kroner til skolesikkerhetstiltak.

Videre skal delstatene få økonomiske incentiver for å gi domstolene myndighet til å dele ut såkalte røde flagg, slik at våpeneiere som anses for å være en trussel for seg selv og andre, kan få våpnene midlertidig inndratt.

annonse

Forhandlerne har arbeidet med forslagets ordlyd i flere uker, og det ble lagt frem i går. Gruppen mener det vil få nok støtte til å bli vedtatt i Senatet. Håpet er at avstemningen kan finne sted før helgen, før senatorene går ut i en to uker lang ferie, slik at president Joe Biden kan sette sin signatur på det allerede neste uke.

Chris Murphy, som er demokratenes sjefforhandler, kaller forslaget det mest omfattende av sitt slag på nærmere 30 år, og sier det vil «redde tusenvis av liv».

Republikanernes sjefforhandler John Cornyn mener at forslaget har avveid riktige hensyn.

annonse

– Jeg er stolt over at denne loven knyttet til psykisk helsevern og skolesikkerhet ikke medfører noen nye restriksjoner overfor lovlydige våpeneiere, sier han.

Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, er også fornøyd.

– Det er ikke alt vi skulle ønske, men det er likevel sterkt behov for denne loven, sier Schumer, sitert av NTB.

Nå må Stortinget sette Norge først  

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon