Storbritannias visestatsminister Dominic Raab mener at en lovendring, som åpner for å overstyre kjennelser i Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD), er nødvendig for «å gjeninnføre en sunn dose folkevett» i det britiske rettsvesenet. Foto: AP / NTB
annonse
annonse

Den britiske regjeringen foreslår lovendring for å kunne overstyre kjennelser fra Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD).

Forslaget til lovendringen kom etter at EMD satte ned foten for Storbritannias planer om å sende asylsøkere til Rwanda.

Visestatsminister Dominic Raab sier at lovendringen vil «gjeninnføre en sunn dose folkevett» i det britiske rettsvesenet og innebære at britisk høyesterett ikke lenger behøver å rette seg etter kjennelser fra domstolen i Strasbourg.

annonse

Politisk motivert kjennelse fra EMD?
– Hva er ellers vitsen med en høyesterett dersom den lar seg underordne av en europeisk domstol, sier Raab, som benekter at Storbritannia dermed trekker seg fra den europeiske menneskerettskonvensjonen som EMD er satt til å overvåke. Hittil er det bare Russland som har gjort det.

Også Storbritannias innenriksminister Priti Patel har gått hardt ut mot EMDs kjennelse i saken og hevder den er «politisk motivert» og nok et eksempel på at europeiske institusjoner overstyrer britisk suverenitet.

Britiske kommentatorer: Kanselleringen av Rwanda-flyvningen viser at briter ikke bestemmer i sitt eget land

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon