- Resett - https://resett.no -

MDG-Lan om revidert budsjett: – Et oljesvart politisk bakteppe

Hun peker på at SV fikk gjennomslag for å stanse utlysningen av tre oljeblokker nær iskanten i 2022. 

– Det er positivt, men lyspunktet er så svakt at det knapt synes mot et oljesvart politisk bakteppe, skriver Lan Marie Nguyen Berg, stortingsrepresentant og finanspolitisk talsperson for Miljøpartiet De Grønne i Klassekampen [1], og legger til:

– De tre blokkene kan gjenåpnes med et pennestrøk i 2023, mens investeringene som utløses av oljeskattepakken vil forme norsk økonomi i flere tiår.

annonse

Les også: MDG-byråd i Bergen vil nekte fri parkering på privat eiendom: – Det hele er rett og slett helt absurd (+) [2]

Berg hevder at revidert budsjett inngår i en lang tradisjon der oljeindustrien får ekspandere, mens de politiske debattene orienterer seg rundt noen få enkeltområder der de store partiene har kunnet gi små, men viktige miljøseire. Det er grunnen til at norsk klimapolitikk har stått så å si på stedet hvil, ifølge Berg.

– Det kunne vært annerledes, mener hun.

annonse

Les også: Bydelen som gir rent flertall til MDG, SV og Rødt: – Vanskelig for folk på Løkka å forstå at ikke alle lever som dem (+) [3]

Oseberg oljeplattform i Nordsjøen har bidratt til å skape vår velferdsstat. Foto: Helge Hansen/NTB Scanpix

MDGs finanspolitiske talsperson skriver at i årets budsjettforhandling lå alt til rette for å ta et oppgjør med oljeskattepakken. Høye oljepriser gjør det åpenbart at pakken har blitt en unødvendig milliardgave til bransjen, mener hun.

– Aktiviteten er skyhøy og bidrar til at kostnader og rentenivå i hele Norge drives opp. Å fjerne oljeskattepakken fra 1. juli ville ikke bare vært klok miljøpolitikk, men også klok økonomisk politikk, skriver hun, og er bekymret for klima.

– Det lover ikke godt for norsk klimapolitikk de neste årene. 

Tybring-Gjedde angriper «bilfritt byliv»: – Egoistisk politikk for de få (+) [4]

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474