Oslo lufthavn Gardermoen. Illustrasjonsfoto: Hans O. Torgersen, Aftenposten/NTB scanpix
annonse
annonse

Når tog-ansatte er på jobbreiser, må de velge hurtigste og billigste transportmiddel. Men MDG mener de heller bør ta toget.

– Dette betyr nok i klartekst at togselskapene velger fly som hovedregel. Fly er i dag altfor billig og som regel billigere enn tog. Når det også går raskere med fly, blir flyreiser fort foretrukket reisemiddel slik disse policyene er laget, sier nestleder i MDG Arild Hermstad til Dagsavisen.

Han mener at flybruken må ned: 

annonse

– Flyreiser bør være tillatt, men flybruken generelt må ned, og da må reisepolicyene gjøres mer eksplisitte på at toget har førsteprioritet. Hvis ikke en gang togselskapene klarer å prioritere tog der det er mulig, sier det mye om hvor lite tydelige og miljøvennlige rammer staten har satt på dette feltet.

Les også: Bydelen som gir rent flertall til MDG, SV og Rødt: – Vanskelig for folk på Løkka å forstå at ikke alle lever som dem (+)

Hermstad mener at miljøhensyn må vektlegges langt tyngre enn i dag. At vi alltid skal velge det som er mest økonomisk lønnsomt uavhengig av miljøkonsekvensene, tror han blir ganske økonomisk dyrt til slutt.

Arild Hermstad: Foto: Heiko Junge / NTB
annonse

– Man kan som oftest jobbe på toget eller på båt, og nettdekningen og andre fasiliteter blir også bedre for hvert år. Digitale møter har også kommet for å bli, og man kan ofte droppe fysiske møter som kanskje ikke er like nødvendige. Og så er det fint om de som jobber i jernbanesektoren her i landet, selv får erfaringer med å bruke tilbudet de er ansvarlige for.

Les også: Tybring-Gjedde angriper «bilfritt byliv»: – Egoistisk politikk for de få (+)

Hermstad vil også redusere bilbruken, og mener at staten må gå foran i miljøvennlig utnyttelse av ressurser og vise hvordan det kan gjøres. 

– Man bør stille seg spørsmål om man trenger like mange biler som i dag, og om kan man bli bedre på bildeling og samkjøring, sier han.

MDG-byråd i Bergen vil nekte fri parkering på privat eiendom: – Det hele er rett og slett helt absurd (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon