Oslo, Norge, 25. juni 2022. Foto: Javad M. Parsa / NTB
annonse

Mannen som er pågrepet for masseskytingen i Oslo natt til lørdag, er tidligere kjent for politiet.

Zaniar Matapour heter mannen som er pågrepet etter skytingen i Oslo natt til lørdag, er en 42 år gammel norsk statsborger med iransk bakgrunn og kjent for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), ifølge Politiet.

Mannens motiv er ikke kjent, men politiet etterforsker skytingen som en terrorhendelse og hatkriminalitet. Det utelukkes heller ikke at psykiatri kan ligge bak.

annonse

Det med terror er begrunnet ut fra antall skadde og drepte, og antall åsteder, sa påtaleansvarlig Christian Hatlo på en pressekonferanse lørdag formiddag.

– Han var også kjent for PST, uten at jeg kan gå nærmere inn på det, sier Christian Hatlo.

Ifølge Hatlo er den siktede hjemmehørende i Oslo. Han har flere tidligere domfellelser, blant dem for bæring av kniv på offentlig sted. Han har også en narkodom på 120 dager.

annonse

Politiet tror det bare var én gjerningsperson. Natt til lørdag gikk politiet til aksjon mot adresser knyttet til mannen for å se etter et mulig motiv for hendelsen.

Ikke avhørt

Politiet har tatt kontroll på to våpen, ett etthåndsvåpen og automatvåpen. Ifølge politiet er våpnene av eldre type. Mannen var ikke avhørt av politiet lørdag formiddag, ifølge NTB.

– Vi jobber videre med å avdekke motiv, sier Hatlo og legger til at det viktigste politiet gjør for å avdekke dette, er avhør.

Politiet er i dialog med mannens forsvarer Cecilie Nakstad om dette.

Hatlo fortalte at stedene for skytingen – særlig London Pub – gjør det nærliggende å etterforske skytingen med tanke på hatkriminalitet.

annonse

Politiet undersøker også psykisk sykdom kan ligge bak skytingen.

– Jeg rakk så vidt å gå gjennom de sakene han har hatt, men fant ikke noe i de sakene. Men det er klart, dette må vi gå grundig inn i og gå gjennom hans sykdomshistorikk, dersom han har noen, sier Hatlo.

To drept og mange skadd da mann skjøt folk på homsepub og utested i Oslo

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse