Fungerende PST-sjef Roger Berg på pressekonferansen lørdag ettermiddag. Foto: Javad Parsa / NTB
annonse
annonse

PST vurderer skytingen i Oslo som en ekstrem islamistisk terrorhandling.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hever terrortrusselnivået og vurderer masseskytingen i Oslo natt til lørdag som en ekstrem islamistisk terrorhandling.

– Vi vurderer skytingen som en ekstrem islamistisk terrorhandling. Det jobbes med å avklare grad av ideologisk motivasjon og tilknytning til andre ekstremister eller tilhørende nettverk, sa fungerende PST-sjef Roger Berg på en pressekonferanse, ifølge NTB.

annonse

To personer er drept, ti er alvorlig skadet og elleve er lettere skadet etter masseskytingen i Oslo sentrum. Skuddene ble løsnet ved utestedene London pub og Per på hjørnet.

42 år gamle Zaniar Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger etter skytingen. Han har iransk bakgrunn og er kjent for politiet og PST fra før.

Radikalisert

– PST har hatt kjennskap til gjerningspersonen tilbake siden 2015, med bekymring om at han da ble radikalisert og inngikk i et ekstremt islamistisk kontaktnettverk i Norge, opplyste Berg.

annonse

PST gjennomførte samtaler med Matapour i mai, etter at han hadde vist interesse for markeringer og ytringer som oppleves som krenkelse av islam.

– Det ble ikke vurdert i disse samtalene at gjerningspersonen hadde voldsintensjon, men PST er kjent med at gjerningspersonen har hatt utfordringer knyttet til psykisk helse.

Psykiatri

Matapours forsvarer, advokat John Christian Elden, sier til NTB at han forventer at det blir gjennomført en judisiell observasjon av klienten.

Oslo-politiet har opplyst at psykiatri er blant hypotesene som etterforskerne vil avklare.

– Jeg rakk så vidt å se på de sakene han har, og jeg fant ikke noe i de sakene, men vi må gå grundig inn i dette og hans sykdomshistorikk, hvis han har noe. Men det er ikke jeg kjent med nå, sier etterforskningsleder Christian Hatlo.

Terrortrusselnivået i Norge økes fra moderat til ekstraordinært.

– Trusselnivået i seg selv krever ingen respons fra publikum utover en generell årvåkenhet og lav terskel for å kontakte politiet, være årvåkne og si fra til politiet og PST, sa Berg.

Ingen andre enn den eller de som sto bak angrepet, er ansvarlig for det som skjedde, sier Jonas Gahr Støre.

annonse

Politiet etterforsker bredt etter terrorangrepet der to personer ble drept i Oslo natt til lørdag, og vil ikke konkludere med at det dreier seg om hat.

– Vi kan ikke konkludere ennå om det faktisk foreligger politisk motivert vold eller hatkriminalitet. Men når det oppfattes å ramme på den måten, så treffer det hele vårt samfunn og det er en demokratisk utfordring, sa Oslos politimester Beate Gangås på en pressekonferanse på Politihuset i Oslo lørdag ettermiddag.

Ord blir fattige

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon