Lars Gule, her under et arrangement på Lars Gule. Arkivfoto: Geir Olsen / NTB
annonse

Ekstremismeforsker Lars Gule reagerer kraftig på at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gikk tidlig ut og sa de vurderte masseskytingen som en ekstrem islamistisk terrorhandling.

– For å si det diplomatisk: Det er veldig uheldig, nesten uansvarlig, at PST formulerer seg på denne måten, sier Gule til Dagbladet.

Gule viser til Kongsberg-saken, der det også ble snakket om terror tidlig. Men etter hvert ble psykiatriske problemer trukket frem, og gjerningsmannen ble nylig dømt til tvungent psykisk helsevern.

annonse

– Det bekymrer meg at PST ikke har lært av Kongsberg-saken, sier Gule og fortsetter:

– Nå har vi en ny PST-sjef, som også slår fast terror – men det er jo ikke PST som bestemmer dette! Det skal etterforskes! Det konstituert sjef for PST sier, har stor innvirkning på publikum og undergraver Oslo-politiets bredere tilnærming. De sier dette også kan være psykiatri.

Dagbladet har forelagt PST Gules kritikk. De svarer i en generell kommentar at «vi fortsatt står i en uavklart og ekstraordinær trusselsituasjon» og at de derfor og av hensyn til etterforskningen er «restriktive med å besvare spørsmål som omhandler terrorangrepet og forhold knyttet til gjerningsmannen».

PST vurderer skytingen som ekstrem islamistisk terror – politiet vil ikke konkludere

annonse

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse