En oljeplattform på Osebergfeltet i Nordsjøen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
annonse

EU ber Norge om å produsere og lete etter mer olje og gass i lang tid framover. Det faller SV og MDG tungt for brystet.

Det kom frem etter et møte mellom olje- og energiminister Terje Aasland og EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans i Brussel.

– Energisituasjonen i Europa, som også preger Norge sterkt, er dramatisk. Timmermans var veldig tydelig på at EU skal løsrive seg fra russisk olje og gass. Norge er i den posisjonen at vi blir sett på som veldig pålitelige, stabile og langsiktige leverandører av olje og gass, samtidig som vi tar klima på alvor, sier olje- og energiminister Aasland til Klassekampen, og legger til:

annonse

– Vi jobber hver dag for å utvikle norsk sokkel og mulighetene der. Dette er et sterkt signal om at vi må utvikle og ikke avvikle norsk sokkel.

Les også: EU vil ha mer norsk olje og gass

Men dette faller ikke i god jord hos partiene som vil avvikle oljeindustrien.

annonse

– Dette er veldig synd. Lett å forstå, selvfølgelig, i den situasjonen EU er i nå, men det blir ikke noe bedre klimapolitikk av den grunn, sier Rasmus Hansson fra MDG.

Rasmus Hansson. Foto: Mariam Butt / NTB

For noen måneder siden ville Hansson og Lan Marie Berg melde Norge inn i EU. Begrunnelsen var klimakrisen og krigen i Ukraina. Men nå mener Hansson at EU har fått en stygg ripe i lakken.

Les også: MDG-Lan om revidert budsjett: – Et oljesvart politisk bakteppe

Stortingsrepresentant for SV Lars Haltbrekken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

SVs klimapolitiske talsperson Lars Haltbrekken er mer negativ:

«Nok en gang har en norsk minister vært i EU for å pushe fossil energi. Stikk i strid med våre nasjonale og globale klimamål», skriver han i en e-post til Klassekampen. Han påstår at Norge vil gjøre «gigantiske feilinvesteringer» i fossil energi, som vil beslaglegge arbeidskraft og kompetanse.

annonse

Tybring-Gjedde angriper «bilfritt byliv»: – Egoistisk politikk for de få (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse