Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (til høyre) og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg etter avtalen mellom Tyrkia, Sverige og Finland ble inngått tirsdag. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB
annonse
annonse

Tyrkia snur i Nato-spørsmålet. Nå vil landet støtte både Sverige og Finlands medlemskap.

Tyrkia, Sverige og Finland er enige om et dokument som signeres tirsdag kveld, før Nato-toppmøtet i Madrid, fikk NTB opplyst. Siden har det kommet bekreftelser fra både Sveriges statsminister Magdalena Andersson og Finlands president Sauli Niinistö, i tillegg til fra Tyrkia.

Tyrkia «fikk det de ville ha» fra samtalene med Sverige og Finland. Det fremgår av en uttalelse fra Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

annonse

– Det var et veldig langt møte
Overenskommelsen har funnet sted under et møte mellom de tre statslederne under Nato-toppmøtet i Madrid i dag.

– Vi har nå fått til en avtale mellom Sverige, Tyrkia og Finland som betyr at Tyrkia nå aksepterer at vi får status som inviterte i Nato, sier Andersson ifølge SVT, og fortsetter:

– Det var et veldig langt møte. Niinistö og jeg kunne fortelle om alle tiltakene vil har gjort i Sverige med tanke på terrorlovgivningen. Men vi har også snakket om hva Sverige kan bidra med til Nato.

annonse

– Jeg ønsker velkommen signeringen av det trilaterale memorandumet mellom Finland, Sverige og Tyrkia.

Det skriver EU-rådets president Charles Michel på Twitter etter det ble klart at Tyrkia likevel vil støtte Nato-medlemskap for både Sverige og Finland.

– Et samlet Nato vil holde folket vårt trygt og legge til rette for økt samarbeid innen EU, skriver EU-sjefen.

Noe av innholdet i avtalen
En representant for den tyrkiske delegasjonen under Nato-møtet, Betül Uygur, har sendt innholdet i avtalen til Aftonbladet.

Ifølge tyrkerne inneholder avtalen blant annet:

  • Fullt samarbeid med Tyrkia i kampen mot PKK og deres tilknyttede organisasjoner, solidaritet med Tyrkia i kampen mot terrorisme i alle dens former, og plikt til å ikke støtte konkrete kurdiske organisasjoner.
  • Unngå embargorestriksjoner i forsvarsindustrien.
  • Økt samarbeid og konkrete tiltak for utlevering av kriminelle.

De tre landene er også enige om at terror utgjør en direkte trussel mot den nasjonale sikkerheten til alle allierte og internasjonal fred og sikkerhet.

Finland og Sverge lover konkret å ikke gi støtte til det kurdiske partiet PYD og partiets væpnede fløy YPG, som var en viktig alliert for USA og Vesten i kampen mot IS i Syria.

Samtidig lover Sverige og Finland å slå ned på den kurdiske gruppen PKK, som EU klassifiserer som en terrororganisasjon, samt det som i Tyrkia kalles. FETÖ.

annonse

– Norge blir tryggere med Sverige og Finland i Nato
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener Norge blir tryggere med Sverige og Finland i Nato.

– Dette er en historisk dag, sier Støre, som tirsdag er i Madrid for å delta på Natos toppmøte.

– Med Sverige og Finland i Nato får vi en enda sterkere forsvarsallianse i Europa, det har aldri vært viktigere. For oss i Norge betyr dette et tryggere og sterkere forsvarssamarbeid med våre naboland i nord, sier Støre.

Støre: – Sverige og Finland skal ikke hindres i å velge Nato

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon