Natos ledere var i dag samlet til toppmøte i Madrid. Foto: AP / NTB
annonse
annonse

Natos ledere har vedtatt å invitere Sverige og Finland inn i alliansen. Men medlemskapet er ikke garantert ennå.

Den historiske beslutningen om å invitere Sverige og Finland inn i Nato ble tatt på alliansens toppmøte i Madrid i dag – etter at Tyrkia i går kveld gikk med på å heve sitt veto mot søknadene deres i bytte mot en rekke politiske innrømmelser fra de to.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg tar likevel klare forbehold om den videre prosessen. Vedtaket må nemlig ratifiseres av alle de 30 eksisterende medlemslandene før Sverige og Finland kan bli fullverdige allierte og beskyttet av Nato-paktens artikkel 5 – den såkalte musketer-eden som fastslår at et angrep på én skal anses som et angrep på alle.

annonse

– Jeg kan ikke love noe på vegne av 30 parlamenter, sa Stoltenberg på et pressetreff tirsdag.

Støre tar ingenting for gitt

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ser ingen konkrete snublesteiner slik situasjonen er nå.

Men slik var det også før Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan plutselig ga uttrykk for motforestillinger tidligere i vår, påpeker han. Erdogans trussel om å blokkere for Sverige og Finland kom som lyn fra klar himmel på de allierte – og ble uttrykt offentlig for første gang bare fem dager før de to leverte sine Nato-søknader.

annonse

– Jeg tror alle som har fulgt denne prosessen, vil gjøre klokt i å tenke at her er ikke alt i orden før alt er i orden, sier Støre.

NTB er kjent med at det internt i Nato har vært bekymring for at Tyrkia vil bruke ratifikasjonsprosessen til å komme med nye krav.

Støre understreker for sin del at han ikke vil overdrive risikoen.

– Men dette skal jo også vedtas i Ankara, konstaterer han.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan hilser på USAs president Joe Biden på Natos toppmøte i Madrid. De to presidentene står sammen med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og Storbritannias statsminister Boris Johnson, med Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu i bakgrunnen. Foto: AP / NTB
Tiltredelsesprotokoll

De formelle medlemskapssøknadene fra Sverige og Finland ble overlevert til Stoltenberg ved Natos hovedkvarter i Brussel 18. mai.

Neste trinn i prosessen er nå at Natos råd undertegner en tiltredelsesprotokoll for de to landene. Dette ventes å skje i Brussel neste uke, trolig tirsdag, og ambassadør Øystein Bø har allerede fått fullmakt til å undertegne protokollen på vegne av Norge.

Dokumentet vil deretter bli sendt til deponering i det amerikanske utenriksdepartementet i Washington, der Nato-pakten ble inngått i 1949.

Det er først når dette har skjedd, at ratifikasjonen kan starte.

annonse

Hvor lang tid ratifikasjonen vil ta, er usikkert. Det normale er at prosessen tar et års tid, men den kan også gå raskere og bli fullført allerede i høst.

Tyrkia, Sverige og Finland undertegnet i går kveld kveld en avtale som banet vei for at de to nordiske landene kan bli med i Nato. Her undertegnes avtalen av de tre landenes utenriksministre, med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, Finlands president Sauli Niinistö og Sveriges statsminister Magdalena Andersson til stede. foto: Bernat Armangue / AP / NTB
Norsk forhåndssamtykke

Fra norsk side er formalitetene i stor grad på plass allerede.

Stortinget ga forhåndssamtykke til ratifikasjon allerede tidligere i juni, og samtykket er også bekreftet i statsråd, slik at det eneste som gjenstår, er det Støre kaller «postbudvirksomhet» – nærmere bestemt at utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) undertegner en diplomatisk note som bekrefter den norske ratifikasjonen, og at den norske ratifikasjonen deponeres i Washington sammen med resten av de formelle dokumentene.

Norges håp er at Norge, Danmark og Island da skal overlevere sine dokumenter samtidig – og være først ut blant de allierte til å få den formelle ratifikasjonen i boks.

– Det er en historisk oppgave å gjøre på vegne av Norge, sier Huitfeldt til NTB.

Men heller ikke utenriksministeren føler seg sikker på at alt går i boks.

annonse

– Ingen kan gi noen garantier i politikken, sier Huitfeldt.

– Men det er iallfall stor samstemthet på dette møtet.

Israelsk Midtøsten-ekspert til Resett: – Saudi-Arabia presser Erdogan mens han er svak (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon