Goliat-feltet utenfor Hammerfest. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB
annonse

«De ti oljebudene» fra 1971 inneholder ingenting om klima, så en bekymret pappa vil oppdatere dem.

– Reklamekampanjer om norsk oljeproduksjon som «renere» enn i andre deler av verden, omstiller ikke verden til mer fornybar energiproduksjon, skriver en klimabekymret pappa i Klassekampen, og nevner et eksempel:

– Equinor har den siste tiden kjøpt helsides annonser i flere av landets største aviser, for eksempel i Klassekampen 14. juni. 

annonse

Han sier at Equinor vil minne om hvor viktig «de ti oljepolitiske bud» har vært for norsk oljepolitikk. Men han vil oppdatere «oljebudene» til dagens virkelighet: De inneholder ikke ett ord eller en setning om klima eller global oppvarming.

Les også: Mener klimakrisen er en «forbrytelse» mot en hel generasjon: – Få hue ut av tåkeheimen, svarer partileder (+)

– Riktig nok nevnes natur og miljøhensyn. Men det nye aktuelle spørsmålet er hvor grensen for oljeindustrien må settes for å beskytte vårt felles klima, sier han og legger til:

annonse

– En oppdatering av budene må se helheten i norsk industripolitikk på nytt og begrense hvor mye av landets ressurser oljeindustrien kan bruke i utbyggingen av stadig nye olje- og gassfelt.

Les også: Regjeringen insisterer fortsatt på elektrifisering av sokkelen: – Vi skal nå klimamålene våre (+)

Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Vi trenger en rask energiomstilling og utvikling av nye grønne arbeidsplasser, mener han. «Bransjen evner ikke selv å gi noen objektiv vurdering av hvilke olje- eller gassfelt som kan komme i konflikt med hva klimaforskningen forteller oss, og hvilke andre satsninger vi heller må prioritere for å sikre sunn utvikling av økonomien på veien mot nullutslippssamfunnet», skriver han videre.

– Det vi tjener på olje og gass i dag, veier ikke opp for de store uoversiktlige kostnadene dagens klimagassutslipp vil påføre oss i årevis fremover i form av tørke, flom, skogbranner og ekstremvær, skriver han avslutningsvis og konkluderer:

– Vi trenger nye industripolitiske bud, som løfter blikket forbi oljebransjens kortsiktige horisont.

annonse

Nettavisen lagde sak på at Carl I. Hagen besøkte Klimarealistene: – Jeg ler meg halvt i hjel (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse