Den antatte gjerningsmannen på Field's.
annonse
annonse

Flere personer er drept i skytingen på kjøpesenteret Field’s, som ligger på Amager i nærheten av Kastrup lufthavn utenfor København.

Det melder dansk politi. De ber folk som befinner seg inne på senteret om å forbli i ro og avvente instrukser, mens andre beordres til å holde seg vekk.

– Det er løsnet skudd og flere personer er rammet. Vi arbeider på stedet, tvitrer politiet like etter klokken 18:45 søndag kveld.

annonse

– Alle andre personer skal holde seg borte fra Field’s, sier politiet, som har sperret av veiene rundt kjøpesenteret.

Les også: To menn i 50- og 60-årene ble drept i masseskytingen i Oslo

Et vitne som Ekstra Bladet siterer, forteller at folk kom løpende ut av senteret. Bilder fra stedet viser et stort politioppbud. Flere personer som var på kjøpesenteret, forteller til dansk TV 2 at det skal ha vært skyting der.

annonse

Skytingen startet i 18-tiden. Én person ble senere pågrepet.

– Vi har per nå ikke mulighet til å fortelle mer om vedkommendes identitet. Vi er massivt til stede ved Field’s og jobber med å få oversikt, tvitrer Købehavn-politiet.

Saken fortsetter.

Bevæpnet politi har tatt seg inn på senteret. Foto: Olafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix / AP / NTB

Bilder fra dansk TV 2 viser en mann som sitter på bakken med hendene bak ryggen. To bevæpnede politifolk står ved siden av ham.

Et øyevitne forteller at dansk politi avfyrte varselskudd og skrek til en mann med et våpen at han skulle «slippe våpenet».

Les også: Pride-flagg påtent på Oslo øst: – Rett og slett frastøtende

– Vi hørte at de ropte «slipp våpenet» og skjøt et par varselskudd, og så dro vi vår vei, forteller øyevitnet til Ekstra Bladet.

annonse

De var på vei til å parkere i parkeringskjelleren hos Field’s da folk kom løpende ut og advarte om at det pågikk skyting der.

– Vi kjørte med en gang ut av garasjen, og svingte til høyre mot Kastrup Lufthavn, hvor vi ser tre til fire politifolk som roper til en mann med et våpen i hånden.

Saken fortsetter.

Tungt bevæpnet politi og ambulansepersonell er på plass utenfor senteret. Foto: Olafur Steinar Gestsson / NTB

De ber alle som har sett, hørt eller filmet noe i forbindelse med hendelsen, om å kontakte politiet.

Bilder fra stedet viser at ambulansefolk bærer en såret person ut av senteret.

Bevæpnet politi har inntatt Kastrup lufthavn.

annonse

Bilder fra Kastrup lufthavn viser flere politifolk med våpen utenfor inngangen til flyplassen, melder avisen B.T.

Saken fortsetter.

Fra kjøpesenteret Field’s i København. Arkivbilde. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / Reuters / NTB

Fields er blant Danmarks største kjøpesentre, med over 135 butikker og restauranter fordelt på 74.000 kvadratmeter.

Kjøpesenteret ligger kun en kort kjøretur fra Kastrup lufthavn utenfor København, som er Nordens største flyplass.

Senteret ligger også like ved Royal Arena, hvor britiske Harry Styles etter planen skal opptre søndag kveld.

Københavns borgermester: Veldig alvorlig

Vi vet ikke hvor mange som er såret eller døde, men det er veldig alvorlig, sier Københavns overborgermester Sophie Hæstorp Andersen.

– Forferdelige meldinger om skyting på Field’s. Kriseberedskapen er innkalt. Vi er klare til å hjelpe hvis politiet etterspør det. Vi er i tett kontakt, skriver Københavns overborgermester på Twitter.

Folk evakueres nå puljevis fra senteret. Bilder på danske DR1 viser i 19:30-tiden at folk kommer løpende ut i grupper i regi av politiet.

Se video: Kundene flykter ned sentertrappene

Tre personer behandles på akuttmottaket ved Rigshospitalet etter skytingen i København, opplyser sykehuset til Danmarks Radio (DR). Sykehusets pressevakt sier til B.T. at det dreier seg om flere enn tre pasienter.

Les også: Zelenskyj kaller kjøpesenterangrep terror

Det ankommer fortsatt flere ambulanser ved Field’s, og har dannet en lang kø, skriver B.T. Det melder NTB klokken 20:36.

Antallet sårede, innlagte og eventuelt drepte er foreløpig ikke kjent. Politiet har kun bekreftet at flere personer er truffet av skudd.

Kronprins Frederik av Danmark har avlyst en mottakelse på kongeskipet Danneborg etter skytingen. Mottakelsen skulle holdes i anledning avslutningen av Tour de France-etappene som har vært gjennomført i Danmark.

– Det er forferdelige nyheter fra København. Vi følger naturligvis utviklingen og jeg tenker naturligvis på alle dansker, uttaler Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

– Våre tanker går til våre venner i Danmark, skriver stortingspresident Masud Gharahkhani på Twitter, etterfulgt av en hjerte-emoji og et dansk og norsk flagg.

– Dramatiske og tragiske nyheter fra København i kveld. Mine tanker går til ofrene og deres pårørende, og til hjelpemannskapene som akkurat nå jobber med å redde liv og trygge befolkningen, skriver Norges statsminister Jonas Gahr Støre samme sted.

LENKE: Hør skuddene inne på senteret

Minst åtte skudd ble avfyrt, ifølge en video som skal være fra innsiden av kjøpesenteret og som er publisert i sosiale medier.

I videoen, som tilsynelatende er filmet av en person som flykter mens skytingen pågår, kan man minst høre åtte skudd avfyres, melder TV 2.

Saken fortsetter.

Skremte besøkende på utsiden av senteret. Foto: Olafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix / Reuters / NTB

Det er også flere personer som skriker mens de løper mot utgangen.

Politiet bekrefter: Flere er drept

Politiet kalte inn til pressekonferanse klokken 20:45. Der kunne politiet bekrefte at flere er drept i skytingen, men ville ikke opplyse om antall.

– Vi kan fortelle at det er en 22 år gammel etnisk danske, sier sjefpolitiinspektør Søren Thomassen.

Thomassen kunne ikke si noe om gjerningsmannens eventuelle motiv, men politiet vil ikke utelukke terror.

Saken fortsetter.

Sjefpolitiinspektør Søren Thomassen på pressekonferansen 3. juli. Foto: Emil Helms / Ritzau Scanpix / AP / NTB

Et bilde publisert i danske medier viser den antatte gjerningsmannen med gevær og militærklær.

– Han var lys i ansiktet, og gikk kledd i jakt- eller militærklær med et jaktgevær, forteller øyevitnet Mahdi Al-Wazni til danske TV 2.

Les også: PST om «antistatlig tankegods»: – Konspirasjonsteorier om covid-19-pandemien vil fortsatt være et samlende tema

– Han så ut som han var veldig sint, sier Al-Wazni videre, som forklarer at mannen sa til han at våpenet ikke var ekte da han begynte å filme han.

– Han virket som han var veldig stolt over det han gjorde, forteller mannen videre, som sier han umiddelbart løp for å finne sin datter etter å ha støtt på gjerningsmannen.

Saken fortsetter.

Folk løper i sikkerhet under skytingen ved Field’s. Foto: Olafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix / AP / NTB

Rikke Levandovski befant seg inne på Field’s da angrepet begynte.

– Han bare skyter inn i mengden. Ikke opp i taket eller i gulvet. Han bare skyter, forteller Levandovski til danske TV 2.

Følgende video viser en tilsynelatende livløs person som bæres ut av senteret, skuddene inne på senteret og til slutt gjerningsmannen som forlater senteret via en utvendig rømningsvei. Resett advarer mot sterke inntrykk.

Gjerningsmannen skal ha forlatt senteret via en utvendig rømningsvei, tilsynelatende en branntrapp.

Han ble deretter pågrepet like i nærheten.

Diskuteres i sosiale medier

En filmsnutt postet på Twitter viser hvordan gjerningsmannen løper etter personer inne på senteret.

I gruppen r/Denmark på Reddit.com diskuteres situasjonen på Field’s blant danskene. Det kommer også inn medfølende meldinger fra svensker og nordmenn.

– Hemska nyheter, kärlek från andra sidan sundet.

– Mistet en av mine beste venner på Utøya i 2011, tenker på alle dere som nå er redde for venner og kjente. Ønsker dere alt godt, ta vare på hverandre!

– Fy faen. Norge står i solidaritet med våre danske venner.

Saken fortsetter.

Den mistenkte føres vekk. Foto: sosiale medier

Et bilde som sirkulerer i sosiale medier skal vise den antatte gjerningsmannen føres vekk. Det bekreftes også av en fotograf fra Ritzau Scanpix.

Mannen kan ses iført en sporsikringsdrakt, også kjent som DNA-drakt. Hensikten er å sikre DNA, men også slikt som blod- og kruttrester.

Sian-leder i trafikkulykke – bilen havnet på taket: – Ble påkjørt med vilje

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon