Hvalrossen Freya lå i går og slappet av på båter i Frognerkilen i Oslo. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
annonse

Fiskeridirektoratet og Oslo kommune «vurderer ulike tiltak», men fordi Freya er fredet er det foreløpig uaktuelt å avlive henne.

Fiskeridirektoratet er derimot ikke i tvil om hvordan folk i områdene kjendishvalrossen oppholder seg bør opptre. I en pressemelding i dag kommer direktoratet enkelt og greit med denne oppfordringen:

Hold avstand til hvalrossen!

annonse

«Vi oppfordrer folk i området til å la hvalrossen Freya være i fred. Hun er et vilt dyr på om lag 600 kg, som ikke nødvendigvis er like dorsk og klossete som man kan få inntrykk av.»

Fiskeridirektoratet skriver også at hvalrossen er en fredet art og at det er forbudt å forstyrre den «unødig».

Tilløp til kaos ved Frognerkilen
I går var det tilløp til kaos ved Frognerkilen i Oslo fordi mange båtfolk skulle ta bilder av kjendisen som slappet av i fritidsbåter som lå til havn. Freya kom også i klammeri med Oslo-politiet som brukte vannkanoner til å spyle henne fra land til vann.

annonse

Fiskeridirektoratet skriver også at de har vurdert ulike alternativer som kan føre til mindre kontakt mellom hvalrossen og mennesker, men direktoratet konkretiserer hverken hvilke alternativer de har vurdert, eller sier noe om hvorvidt de har kommet frem til noen konklusjon om hvilke tiltak de mener er best egnet å iverksette for å oppå målet om «mindre kontakt mellom hvalrossen og mennesker».

Fiskeridirektoratet er i kontakt med Oslo kommune
Fiskeridirektoratet opplyser imidlertid at de har kontakt med Oslo kommune «om eventuelle tiltak».

Direktoratet kommer også med litt folkeopplysning om hvalrossens fiendebilde og skriver: «Hvalrossen har omtrent bare spekkhuggere og større isbjørner som naturlige fiender, og er derfor ikke spesielt redde for mennesker. Alle ville dyr kan reagere instinktivt dersom de føler seg truet.»

Fiskeridirektoratet avslutter med å fortelle at hverken de, eller forskere departementet har hatt kontakt med, tilråder avlivning. Det er ifølge departementet derfor «per nå ikke er aktuelt» og at «andre alternativer blir vurdert».

Utskjelt som «skrekkelig» og «gyselig» for tretti år siden (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse