Kristin Clemet i tankesmien Civita. Foto: Heiko Junge / NTB
annonse

Syv av ti mener angivelig at de rikeste i Norge bør skattlegges hardere.

Det er Dagbladet som i sin «sommerundersøkelse» har spurt 1.063 personer om hvorvidt de rikeste i Norge bør skattlegges hardere.

30 prosent har valgt svaralternativet «Ja, mye hardere», og 41 prosent «Ja, litt hardere», ifølge undersøkelsen, som er gjennomført av Ipsos. Totalt mener altså 71 prosent at man skattlegge de rikeste hardere, om man skal ta undersøkelsen på alvor.

annonse

Kristin Clemet i tankesmien Civita er imidlertid kritisk til valget av spørsmål. Hun mener det er forvirrende, da hun selv ikke ville greid å svare ja eller nei.

– Spørsmålet er stilt slik at jeg personlig ville ikke greid å svare klart på det. Hvis jeg satt overfor deg på et kjøkkenbord, ville jeg sagt at «ja, jeg mener at de skal skattlegges hardere for hytter og hus og særlig luksuriøse hytter og hus». Men de bør ikke skattlegges hardere – snarere mildere – når det gjelder bedrifter og arbeidsplasser, sier Clemet til Dagbladet.

Clemet påpeker at 90 til 99 prosent av formuer over 100 millioner kroner er næringsformue.

annonse

– Så hvis dere hadde spurt: «Synes du at man skal skattlegge bedrifter og arbeidsplasser hardere?», er det ikke sikkert dere hadde fått det svaret, og hadde dere spurt om man bør skattlegge luksusboliger hardere, ville dere kanskje fått et annet svar.

Magnus Marsdal. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Manifest-leder Magnus Marsdal har imidlertid en annen tolkning.

– Det undersøkelsen egentlig sier, er at et overveldende flertall ikke synes dagens fordeling er rettferdig, for folk svarer ikke som skatteeksperter.

Rekord-inflasjon på 8,6 prosent i juni – ESB hever renten kraftig

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse