Ungarns statsminister Viktor Orban hevder EU prøver å påtvinge sine verdier. Foto: Bertrand Guay / AP / NTB
annonse

Viktor Orban mener at EU prøver å påtvinge sine verdier på medlemslandene, og at dette fører til senket styrke, prestisje og handlingsevne for den vestlige sivilisasjonen.

– Den vestlige sivilisasjonens styrke, prestisje og handlingsevne er ved å synke, sa Orban, i en tale på et forum om alliansens Ukraina-strategi i Romania i feriebyen Baile Tusnad i Romania lørdag.

– De burde leve som de vil, men de må også la oss leve som vi vil, sa Orban, og hentydet til en konflikt Ungarn har hatt med EU over LHBTQ-relaterte spørsmål.

annonse

Orban kritiserte også Vestens strategi i Ukraina, og anklaget dem for å ignorere Russlands sikkerhetshensyn før invasjonen, melder NTB.

– Dersom Donald Trump var president i USA og Angela Merkel fortsatt var statsminister i Tyskland, ville aldri denne krigen ha skjedd, sa Orban, som antydet at disse politikerne, i likhet med han selv, ville ha ført en mer russiskvennlig politikk.

Les også: En 300 meter lang Vodka-rørledning oppdaget i Ukraina

annonse

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj beskylder Russland for å bryte inngåtte avtaler med Ukraina etter et rakettangrep mot Odesa lørdag.

Angrepet er foreløpig ikke bekreftet av uavhengige kilder, melder NTB.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj beskylder Russland for atter en gang å bryte inngåtte avtaler med Ukraina etter et rakettangrep mot Odesa lørdag. Foto: Javad Parsa / NTB

– Uansett hva Russland sier og lover, finner de en måte å unngå å gjennomføre det på, sa Zelenskyj i et møte med amerikanske politikere i Kyiv lørdag kveld.

USAs utenriksminister Antony Blinken fordømmer angrepet på den ukrainske havnebyen Odesa. Han sier det skaper usikkerhet om kornavtalen som ble inngått fredag, melder NTB.

– Dette angrepet sår alvorlig tvil om hvor troverdig Russlands forpliktelse i gårsdagens avtale var, og det undergraver arbeidet til FN, Tyrkia og Ukraina for å få nødvendig mat til verdensmarkedene, sier Blinken i en uttalelse.

annonse

Tyrkia: Sverige kalt inn på teppet om «terrorpropaganda» og Russland benekter havnangrepet

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse