HMM: Statsminister Jonas Gahr Støre beskyldes for å tenke for mye og handle for lite. Derfor kan nyvalg være en god løsning, mener Nettavisen-kommentator. Arkivbilde. Foto: Gorm Kallestad / NTB
annonse

– Strømkrise, Ukraina-krigen eller galopperende mat- og drivstoffpriser er ikke noe regjeringen har skapt eller er skyld i. Men regjeringen har ansvaret for å håndtere det.

Slik innleder Nettavisens kommentator Kjell-Magne Rystad sitt debattinnlegg om regjeringens ni første måneder.

I innlegget, kalt «Det er trist at det ikke kan skrives ut nyvalg», skriver Rystad at statsminister Jonas Gahr Støre og hans rødgrønne mannskap har «mislyktes så totalt at den burde skiftes ut allerede nå».

annonse

Støre lar norske vannmagasiner tømmes nesten til bunnen for å maksimere eksporten av strøm, og er passiv tilskuer til at prisene på drivstoff går i taket, lyder Rystads påstand.

Les også: Høyre refser Støres markedstro: – Forsyningssikkerhet må ivaretas

– Lite skjer. Samtidig strømmer pengene ut av folks lommer og inn i statskassen og kommunekasser.

annonse

Arbeiderpartiet og Senterpartiet, som sammen utgjør Støre-regjeringen, er til sammen mindre enn Høyre, mens Fremskrittspartiet også er i vinden, skriver Rystad, og viser til nettstedet Poll of Polls.

Da er det dumt at Norge ikke har nyvalg, synes Rystad. Vi må beholde Støre-regjeringen helt frem til 2025, selv om krisen skulle forverre seg og strøm- og drivstoffprisene kanskje tre- eller firdoble seg.

Les også: Italias nasjonalforsamling oppløst – presidenten varsler nyvalg

– Regjeringen som skulle gi vanlige folk et løft, har på svært kort tid endt med å være regjeringen som gir vanlige folk historisk høye regninger.

– Dessverre er det ingen tegn til at den sittende regjeringen kommer til å levere. Klarer den ikke det, bør den gi seg og gi makten til andre, avrunder Rystad.

annonse

I motsetning til flere land har nordmenn ingen mulighet til å skrive ut nyvalg. Kongeriket Norges Grunnlov slår fast at Stortinget sitter «i fire sammenhengende år». Individuelle representanter kan hverken fjernes av andre eller selv fratre.

Straffegebyr-fest i Skatteetaten: Drar inn 600 millioner fra små og mellomstore bedrifter (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse