Neckarwestheim atomkraftverk, avbildet 26. juli 2022. Foto: Christoph Schmidt / dpa / AP / NTB
annonse

Med dagens knapphet på gass er det uforsvarlig å bruke den til produksjon av strøm.

Det mener Tysklands finansminister Christian Lindner. Nå vil han forby gassbasert produksjon av strøm, og åpner samtidig for atomkraft frem til 2024.

Lindner tilhører sentrum-høyrepartiet Freie Demokraten, som sitter i regjering sammen med Die Grünen og Sozialdemokratische Partei Deutschlands.

annonse

Til avisen Bild am Sonntag sier Lindner at gassbasert produksjon av strøm, kombinert med reduserte leveranser av gass fra Russland, vil kunne skape en krise.

Les også: Tyskland åpner terminaler for flytende naturgass

– Vi er nødt til å arbeide for å unngå en strømkrise i tillegg til gasskrisen. Gass bør ikke lenger brukes til produksjon av elektrisitet, sier Lindner, gjengitt av NTB.

annonse

Hvis «nødvendig» kan Tyskland heller bruke sine «sikre» og «miljøvennlige» atomkraftverk frem til 2024, lyder Lindners forslag.

Det er imidlertid ikke sikkert at Lindner får gjennomslag. Ansvaret for landets produksjon av strøm har nemlig minister for næringsliv og klimabeskyttelse Robert Habeck fra Die Grünen.

Habecks talsmann advarer søndag om at et slikt forbud kan gi strømkrise og strømbrudd.

Ifølge tall fra forskningsinstituttet Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems utgjorde strøm fra naturgass snaut 12 prosent av den totale tyske produksjonen i 2020.

Det er i dag tre atomkraftverk i drift i Tyskland, ifølge Forbundsministeriet for miljø, naturvern, atomsikkerhet og forbrukervern, nemlig Emsland i Niedersachsen, Neckarwestheim 2 i Baden-Württemberg og Isar 2 i nabodelstaten Bayern.

annonse

Atomkraftverkene hadde opprinnelig oppstart i slutten av 1980-årene. Etter planen skal alle tre stenges innen utgangen av 2022.

Tyskland legger ned sine siste atomkraftverk, midt under strømkrisen: Norske myndigheter blander seg ikke, sier statssekretær til Resett (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse