Statsminister Jonas Gahr Støre på Statsministerens kontor. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
annonse
annonse

Frps Marius Arion Nilsen mener statsministeren gir vage løfter i sine uttalelser om strømkrisen. Han frykter at Norge blir sittende med svarteper i vinter, melder NTB.

Støre har advart om strømkrisen og sier at det kan gå både ett og to og tre år.

– Det er bra at de endelig ser alvoret og begynner å komme med tiltak. Men det er bare vage ord og vage løfter. Når Støre selv sier at strømpriskrisen kan vare i flere år, må man ta tak i de underliggende problemene, sier Nilsen som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget for Frp.

annonse

Han ber regjeringen ta grep og bremse krafteksporten, samtidig som det må gjøres mer for å hjelpe dem som sliter med høye strømregninger her hjemme.

– Vi er blitt tett tilknyttet et dysfunksjonelt europeisk kraftmarked og har ikke en regjering som taler norske strømkunders sak, sier Nilsen.

Les også: Stadig flere krever Støres avgang, men kan kong Harald sparke regjeringen? Dette sier eksperten (+)

annonse

Norge kan komme til å måtte importere strøm i vinter

– Det er litt morsomt, for først eksporterer vi så mye kraft at vannmagasinene våre er tomme, for deretter å si at vi er avhengige av kraftimport for å komme oss gjennom vinteren. Samtidig har ikke Tyskland kraft å avse i vinter. Britene har også sagt at de skal stenge eksport av kraft hvis det blir en kraftkrise, sier Nilsen.

– Så det er bare ønsketenkning å eksportere magasinene tomme og så skulle importere i vinter når det er krise, sier Nilsen.

Viktig at Stortinget nå kan samles og gi regjeringen en instruks

– Denne regjeringen rir ikke samme dag som de saler, så jeg tror definitivt at Stortinget bør komme sammen og tvinge regjeringen til handling. Det er en mindretallsregjering, så makten ligger i Stortinget, sier Nilsen.

– Det er bra at alvoret begynner å gå opp for Støre, men det går bare alt for seint. Det å behandle symptomene, men ikke ta tak i årsakene, det blir som å plastre en arterieblødning, sier Frp-eren.

Les også: Norway Cup: Statsminister Støre klar for «verdikampen»

Støre: – Jeg er statsminister i Norge.

Støre sa til NTB i helgen at regjeringen skal gjøre det den kan for å bøte på strømkrisen.

annonse

– Jeg er klar til å ta grep, sier han.

– Jeg er statsminister i Norge. Det er norske interesser jeg er satt til å ivareta. Det er å sikre forsyningssikkerheten for Norge i en europeisk energikrise. Andre europeiske land er i dyp krise, verre enn her hjemme. Men vi skal sikre oss for ikke å komme i forsyningsproblemer. Og jeg kommer til å bruke de virkemidlene som trengs for å nå det målet.

LO-forbund gir Støre to måneder

Leder i Industri Energi, Frode Alfheim, krever maks totalpris på strøm, og sammen med kollega i Fellesforbundet, Jørn Eggum, gir han regjeringen en frist, skriver NTB.

De krever at husholdningene og industrien må få klar beskjed om støtteordninger når statsbudsjettet legges fram i oktober. Alfheim vil at staten skal ta 100 prosent over grensen, og at grensen må være maksimalt 70 øre.

– Regjeringen må levere på dette senest i forbindelse med statsbudsjettet, sier han til FriFagbevegelse.

annonse

Krig i Europa og knapphet med tid – og også snart høst og vinter

– Vi må få en større politisk kontroll over kraften. Det kan man ikke være i tvil om. Regjeringen kan ikke sitte med hendene i fanget, sier han til nettstedet.

Støre advarer om strømkrisen:- Det kan gå både ett og to og tre år

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon