Nancy Pelosi ønskes velkommen i Taipei i kveld. Foto: Chiang Ying-ying / AP / NTB
annonse
annonse

Flyet med den amerikanske kongresslederen Nancy Pelosi har landet i Taiwan.

Det varslede Pelosi-besøket har allerede provosert kinesiske myndigheter kraftig, og kort tid før Pelosi landet i Taiwans hovedstad Taipei, fløy kinesiske kampfly gjennom Taiwanstredet.

– Enkelte amerikanske politikere leker med ilden når det gjelder Taiwan-saken. Dette vil definitivt ikke få et godt utfall. Blottstillingen av Amerikas bøllete ansikt viser igjen at det er verdens største sabotør av fred, sa Kinas utenriksminister Wang Yi i en kommentar få timer før Pelosi landet.

annonse

Som demokrat og leder i Representantenes hus anses Pelosi av Kina som en stedfortreder for Joe Biden og Kina har tidligere varslet at «de ikke vil sitte stille» dersom Pelosi, som er den mest høytstående amerikanske politikeren som har besøkt Taiwan siden 1997, gjør alvor av reisen.

IKKE BARE KJEFT Å FÅ: Kongressleder Nancy Pelosi ble også møtt av tilhengere i Taiwan. Foto: AP Photo/Chiang Ying-ying)

Kina: – Disse handlingene er som å leke med ilden og ekstremt farlige
Pelosi, som ble møtt på flyplassen av en delegasjon ledet av Taiwans utenriksminister Joseph Wu, understreket i en kunngjøring i kveld at besøket ikke innebærer noen kursendring i USAs politikk overfor Kina og Taiwan.

–Besøket «strider på ingen måte mot USAs mangeårige politikk», het det i uttalelsen.

annonse

Pelosis besøk har likevel allerede medført krass kritikk fra kinesiske myndigheter.

– USA forvrenger, tilslører og uthuler til stadighet «ett Kina»-prinsippet, heter det i en uttalelse fra det kinesiske utenriksdepartementet.

– Disse handlingene er som å leke med ilden og ekstremt farlige. De som leker med ild, vil bli fortært av den, heter det videre fra kinesisk UD.

– Folkets frigjøringshær er i full beredskap og vil gjennomføre en serie med målrettede militære operasjoner og resolutt forsvare nasjonal suverenitet og territoriell integritet og hindre ekstern innblanding og separatistforsøk på Taiwan, sier det kinesiske forsvarets talsmann Wu Qian i en kommentar til den amerikanske senatorenes besøk.

Foto: Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP

Også Russland har latt seg provosere av Pelosi-besøket
Det russiske utenriksdepartementet kaller Nancy Pelosis Taiwan-besøk «en klar provokasjon».

– Vi anser Pelosis besøk i Taiwan som en klar provokasjon, Kina har rett til å ta grep for å beskytte sin suverenitet.

– Vi ber Washington om å avstå fra handlinger som undergraver regional stabilitet, internasjonal sikkerhet og at Washington anerkjenner den nye geopolitiske virkeligheten, der det ikke lenger er rom for amerikansk hegemoni, står det i uttalelsen.

USA anerkjente i 1979 Taiwan som en del av «ett Kina»
Kina anser Taiwan som del av sitt territorium og også USA anerkjente i 1979 Taiwan som en del av «ett Kina», representert av regjeringen i Beijing. Det samme gjør Norge og det store flertallet av verdens land, samt FN. Taiwan derimot anser seg som en selvstendig stat med egen valuta og politiske system.

annonse

Amerikanske presidenter har imidlertid i alle år etter 1979 understreket at USA vil forsvare Taiwan militært dersom styrker fra det kinesiske fastlandet angriper.

Fakta om Taiwan og Kina

  • Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.
  • I praksis har Taiwan fullt selvstyre. Men Kina insisterer fortsatt på at Taiwan skal underlegges Beijing og har truet med å invadere øya hvis Taiwan formelt erklærer selvstendighet.
  • Det spente forholdet mellom Kina og Taiwan bedret seg på 2000-tallet. Taiwan har enorme investeringer i Kina, og Kina er Taiwans største handelspartner. I 2015 møttes presidentene for de to landene for første gang siden 1949.
  • Da Taiwans nye president Tsai Ing-wen i 2016 nektet å akseptere Kinas doktrine om at Taiwan er en del av «ett Kina», brøt Beijing all formell kontakt.
  • USA regnes som en uformell alliert av Taiwan, som har innført en demokratisk styreform med valg og flerpartisystem.
  • I 1979 anerkjente USA at Taiwan er en del av «ett Kina», og at regjeringen i Beijing representerer hele Kina. Det samme gjør Norge og det store flertallet av verdens land.
  • President Joe Biden gjentok i vår at USA vil forsvare Taiwan militært hvis øya invaderes.
  • Taiwan har en befolkning på rundt 23,5 millioner mennesker, mens Kina har omkring 1,4 milliarder innbyggere. (Kilde: NTB)

Se direktesending fra Pelosi landing og besøk i Taiwan her.

Nancy Pelosi ventes å besøke til Taiwan tross advarsler fra Kina

Her er landene du aldri har hørt om (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon