Kong Harald helsar Jonas Gahr Støre like før oppnemninga som statsminister 14. oktober 2021. Til stades var òg Erna Solberg. Grunnen til det kan du lese i denne saka. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
annonse

I helga skreiv Resett om Grunnlovas paragraf 12.

Dei ekstreme prisane på straum, saman med historisk låg fyllingsgrad i vannmagasina, får stadig fleire til å krevje at Jonas Gahr Støre skal vise handlekraft – ikkje berre snakke om handlekraft. Nettavisen-kommentator Kjell-Magne Rystad gjekk så langt som å etterlyse nyval om Støre blir heilt handlingslamma.

Nyval er som kjent ikkje mogleg i Noreg. Men kva med at kong Harald sparkar regjeringa? Grunnlovas paragraf 12 slår fast at «kongen sjølv» vel sitt råd, mens paragraf 22 svart på kvitt seier at kongen fritt kan avsetje statsministeren, statsrådane og statssekretærane etter å ha lytta til kva dei meiner om saka.

annonse

Ein juridisk ekspert ved Universitetet i Oslo som Resett snakka med, meiner at kongen berre i ekstraordinære situasjonar vil kunne avsetje regjeringa. Dette er likevel mest ein diskusjon av teoretisk art, sidan det stort sett manglar historisk praksis utover Hornsrud-regjeringas oppnemning i 1928, understreker ho.

No får ho støtte frå ein kollega i Bergen.

Kun for abonnenter

Dette innholdet er forbeholdt våre abonnenter, logg inn for å få tilgang.
Ikke abonnent? Les mer her.

annonse

LOGG INN

Stadig flere krever Støres avgang, men kan kong Harald sparke regjeringen? Dette sier eksperten (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse