En HIMARS-rakett. Foto: REUTERS/Romeo Ranoco
annonse

Biden-administrasjonen vil sende 550 millioner dollar i ny militærhjelp til Ukraina, inkludert ammunisjon til høymobilt langtrekkende rakettartilleri (HIMARS) og 155 mm artilleri.

Ifølge Defense News, har Ukraina nå tilsammen 16 HIMARS-er, som har vist seg til være svært effektive mot russiske styrker i øst. Ukrainerne ønsker nå ytterligere luftvernstøtte, inkludert flere HIMARS-er og jagerfly. Ifølge ukrainske tjenestemenn, trenger landet 50 HIMARS-er og 100 bæreraketter for å begynne å gjenerobre russisk-kontrollert territorium i øst.

Ukrainas førstedame Olena Zelenska gjentok denne forespørselen da hun holdt en tale til kongressen forrige måned. Episoden markerte første gang at en førstedame fra en annen stat har henvendt seg til lovgivere på Capitol Hill.

annonse

– Jeg ber om luftvernsystemer slik at raketter ikke kan drepe barn i barnevognene deres, sa hun.

De avanserte rakettsystemene har en rekkevidde på 80 kilometer, som gjør det mulig for ukrainerne å treffe de russiske posisjonene utenfor rekkevidden av det meste av fiendtlig artilleri, samt å angripe logistikk- og kommando- og kontrollnoder fra «trygg avstand».

– Topphit på frontlinjene
Mandagens kunngjøring kom etter at Ukrainas forsvarsminister Oleksii Reznikov opplyste at ytterligere fire HIMARS hadde ankommet landet.

annonse

«Vi har vist oss å være smarte operatører av dette våpenet,» skrev Reznikov i en tweet og fortsatte: «Lyden av #HIMARS salver har blitt en topphit denne sommeren på frontlinjene!»

USAs utenriksminister Antony Blinken, nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan og hærsjef General Mark Milley snakket sammen med sine ukrainske kolleger mandag for å informere dem om den nye pakken, sa Det hvite hus i en uttalelse. Forsvarsminister Austin hadde samtaler med sin ukrainske motpart fredag.

Politisk press
Den republikanske senatoren i Ohio, Rob Portman, er blant flere amerikanske lovgivere som har presset Biden-administrasjonen til å trappe opp dødelig militærbistand til Ukraina. Han hevder at ukrainske HIMARS-angrep betydelig har undergravd Russlands krigsinnsats.

«Jeg oppfordrer administratoren til å fortsette å sende mer HIMARS og ammunisjon til li#Ukraina» skrev han på Twitter.

Ukraina «trenger minst 100 mobile langtrekkende rakettartillerier»

annonse

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse