Bildemontasje. Ayman al-Zawahiri og en amerikanske Reaper-drone. Foto: Scanpix.
annonse
annonse

Operasjonen for å ta ut den beryktede al-Qaida lederen var nøye planlagt for å unngå å drepe terrorlederens familiemedlemmer. 

Fox News melder at CIA hadde brukt flere måneder på å kartlegge «livsmønsteret» til al Qaida-lederen Ayman al-Zawahiri i hans sikre hjem i et velstående nabolag i Kabul, før han ble likvidert. De la etter hvert merke til at al-Zawahiri «ved flere anledninger oppholdt seg i lengre perioder på balkongen, hvor han til slutt ble tatt ut» i et presisjonsdroneangrep.

Han var den eneste som ble drept, sa president Biden i sin tale om angrepet, som også la til at han «godkjente et presisjonsangrep som ville fjerne al-Zawahiri fra slagmarken en gang for alle» 25. juli.

annonse

Gyllen mulighet
Den amerikanske overvåkingen viste at al-Zawahiri aldri så ut til å forlate huset, hvor hans kone, datter og barnebarn også tilsynelatende bodde, ifølge CIAs tjenestepersoner.

Men terroristen gikk ofte ut på balkongen tidlig om morgenen, og han var alltid alene, noe som gjorde det til en ideell mulighet til å eliminere ham, samtidig som man minimerte risikoen for å skade familien hans.

Les også: Al-Qaida anmoder verdens muslimer om å støtte uigurene

annonse

Da Biden ble orientert om al-Zawahiris oppholdssted, ba han tjenestepersoner om å gjøre alt i sin makt for å redusere faren for å drepe familiemedlemmer eller andre sivile – eller påføre huset store skader.

Terrorleder
Biden kunngjorde natt til i går norsk tid at al-Zawahiri ble drept i en «vellykket terrorbekjempelse, sist lørdag klokken 06.18 i Kabul.»

USAs president forklarte at al-Zawahiri hadde «koordinert al-Qaidas grener over hele verden» siden bin Ladens død i 2011, inkludert «prioriteringer for å gi operativ veiledning som anmoder og inspirerer til angrep mot amerikanske mål».

I løpet av de siste ukene som leder opp til det amerikanske dronenangrepet, hadde al-Zawahiri lagt ut flere videoer som anmodet til vold, inkludert å be sine følgere om å angripe USA og landets allierte.

Likvideringen av al-Zawahiri betyr lite i det store og det hele

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon