Tysklands statsminister Olaf Scholz sier at det kan gi mening at de gjenværende kjernekraftverkene i Tyskland ikke stenger slik som planlagt. Foto. Markus Schreiber / AP / NTB
annonse
annonse

Strømmen i Sør-Norge kan bli billigere hvis Tyskland gjenåpner tre stengte atomkraftverk, noe tyske kraftverk-kontrollører sier er mulig å gjøre.

Det pågår en debatt i Tyskland om hvorvidt de tre atomkraftverkene som fortsatt er i drift, skal videreføres. Men samtidig er det teknisk mulig å åpne opp igjen tre kraftverk som ble stengt, opplyste kontrollforeningen Tüv nylig, ifølge NTB.

– Det er klart at det blir spennende å se hva som blir oppfølgingen av dette, sier kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight til NRK.

annonse

Han sier at seks tyske atomkraftverk vil produsere like mye strøm som halve den norske produksjonen totalt. Det kan gi billigere pris på strømmen som Norge importerer fra tyskerne.

– Det er et vesentlig bidrag til at man kan komme gjennom vinteren og kraftkrisen man har i Europa. Det ville senket prisene både i Tyskland og også Sør-Norge, sier Lilleholt.

Les også: Tysk sjef for atomavfallssikkerhet er imot å forlenge levetiden til atomkraftverk

annonse

Scholz: Kan være fornuftig å holde Tysklands gjenværende kjernekraftverk åpne

Tysklands statsminister Olaf Scholz sier at det kan være fornuftig at de gjenværende kjernekraftverkene i Tyskland ikke stenger slik som planlagt, skriver NTB.

Nye toner fra statsministeren, som så sent som juni sa at det fortsatt var Tysklands mål å fase ut kjernekraft, men Scholz slår ikke fast at kraftverkene skal holdes åpne.

– Når det gjelder energiforsyningen i Tyskland er de tre gjenværende kjernekraftverkene utelukkende relevante for produksjon av elektrisitet, og bare for en liten del av den. Likevel kan det gi mening å holde dem i gang, sa Scholz onsdag.

Leveranse

Samtidig anklaget Scholz Russland for å blokkere leveransen av en turbin som er nødvendig for Nord Stream 1-rørledningen og som skal sendes fra Tyskland til Russland, skriver NTB.

Rørledningen frakter gass fra Russland til Europa gjennom Tyskland.

– Det er ingen grunn til at denne leveransen ikke kan skje, sa Scholz på en pressekonferanse hos produsenten Siemens onsdag. Han sto ved siden av den omstridte turbinen mens han snakket.

Tyskland skal etter planen legge ned de siste kjernekraftverkene 31. desember.

annonse

Energipolitikeren Nikolai Astrup (H): Nei til begrensninger av eksport og pris på strøm

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon