Illustrasjonsbilde. Foto av Hussein Faleh / AFP
annonse
annonse

Petoro har levert 234 milliarder kroner til staten så langt i år. Det er 48 milliarder mer enn hele rekordåret 2021, melder NTB.

I andre kvartal leverte Petoro 121 milliarder kroner til staten. Rekordresultatet skyldes i hovedsak vesentlige høyere inntekter som følge av ekstrempriser på olje og gass rundt om i verden.

– Kontantstrømmen vi leverer er formidabel og den norske stat har aldri hatt så store inntekter fra petroleumsvirksomheten, sier administrerende direktør Kristin F. Kragseth i Petoro.

annonse
Oslo 20220617. Administrerende direktør i Petoro, Kristin F. Kragseth og konserndirektør presenter Trollvind-initiativet. Equinor og partnerne Petoro, TotalEnergies, Shell og ConocoPhillips i Troll- og Oseberg-feltene, har igangsatt en studie og ser på muligheten for en flytende havvindpark i Troll-området om lag 65 kilometer vest for Kollsnes i Vestland. Foto: Heiko Junge / NTB

Les også: Nye toner fra Scholz: Gjenåpning av tysk atomkraftverk kan gi billigere strøm i Norge

Det betyr at Petoro leverte 1,3 milliarder kroner til oljefondet og den norske velferdsstaten, gjennom SDØE-porteføljen de forvalter, hver eneste dag i første halvår av 2022, skriver NTB.

– Rekordresultatet kan først og fremst tilskrives de ekstremt høye prisene på energi som preger verden for øyeblikket. God drift og langsiktig arbeid har sørget for vi kan bidra til sikre og pålitelige energileveranser med lave utslipp til et marked i Europa som er svært presset, sier Kragseth.

Økt gassproduksjon
annonse

Gassproduksjonen var på 109 millioner standard kubikkmeter per dag, som er en økning på 11 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, melder NTB.

Denne økningen skyldes i hovedsak økt gassuttak på Troll og Åsgard, samt Snøhvit.

Petoro forvalter statens direkte eierskap i olje- og gassfelt, eller statens direkte økonomiske engasjement (SDØE). Kontantstrømmen fra SDØE blir i sin helhet overført til Statens pensjonsfond utland (oljefondet).

Straffegebyr-fest i Skatteetaten: Drar inn 600 millioner fra små og mellomstore bedrifter (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon