Nobels fredspris 2018- vinner Nadia Murad, en yazidi-kristen fra Irak, som ble holdt som sexslave av ISIS, snakker til pressen i Washington, DC. 8. oktober 2018. Murad delte prisen med Dr. Denis Mukwege, som behandlet ofre for seksuelle overgrep i Den demokratiske republikken Kongo-konfliktene. Foto av Mike Theiler/UPI/Shutterstock
annonse
annonse

Åtte år etter IS-massakrene på yazidier i Irak lever fremdeles mer enn 200.000 medlemmer av minoriteten som flyktninger, ifølge FN, skriver NTB.

– Behovene til fordrevne personer som bor i og utenfor leirer, og til dem som har vendt hjem, er fortsatt store, ifølge FNs internasjonale organisasjon for migrasjon (IOM).

Det meste er ødelagt
– Familier er tvunget til å utelukkende dekke sine grunnleggende behov, i stedet for å gjenreise livene sine, konstaterer IOM.

annonse

Den ytterliggående islamistgruppa IS ødela rundt 80 prosent av all offentlig infrastruktur og 70 prosent av sivile hjem i byen Sinjar og områdene rundt da de erobret store områder i Nord-Irak i 2014, melder NTB.

Medlemmer av de kurdiske Peshmerga-styrkene, PKK og YPG under gjenerobringen av Sinjar City fra ISIS, Irak, 23 Mars 2015. Foto av Jacob Simkin/Nurphoto/RE

Mer enn 2.700 mennesker er fremdeles savnet
Tusenvis av yazidier ble drept, og tusenvis av kvinner og barn fra folkegruppen ble bortført, solgt eller tatt som sexslaver av IS.

– Regjeringen i Irak og verdenssamfunnet må skape forhold som forsikrer yazidiene om at slike grusomheter ikke vil skje igjen, sier Sandra Orlovic i IOM.

annonse

Yazidiene snakker kurdisk, men følger sin egen ikke-muslimske tro. Yazidismen inkluderer elementer fra jødedommen, kristendommen og islam. De tilber også sju erkeengler, spesielt Malak Taus, påfuglengelen. En del kristne og muslimer identifiserer Malak Taus som djevelen. Som følge av dette er yazidiene blitt omtalt som djeveldyrkere, skriver NTB.

FN har slått fast at IS utsatte yazidiene for folkemord i 2014.

Israelsk jihadisme-ekspert: – Trusselen fra islamisme og jihadisme i Frankrike er svært prekær (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon