Kongressleder Nancy Pelosi forlot Taiwan onsdag etter et kort besøk på under 24 timer. Men besøket utløste harme i Kina, som svarer med store militærøvelser rundt Taiwan. Foto: Taiwans utenriksdepartement / AP / NTB
annonse

Kina innledet torsdag sine største militærøvelser noen gang i farvannene rundt Taiwan, etter besøket til kongressleder Nancy Pelosi.

Pelosi (82) var på et kort besøk til Taiwan, som utløste rasende reaksjoner fra Kina, som anser øya som en utbryterprovins.

Øvelsene med skarp ammunisjon finner sted i en rekke områder rundt Taiwan, i noen tilfeller kun 20 kilometer fra kysten, skriver NTB.

annonse

Ifølge den statseide kinesiske avisen Global Times skal det for første gang skytes missiler over taiwansk territorium. Kineserne skal også simulere en blokade av øya.

Journalister fra nyhetsbyrået AFP rapporterte om kinesiske missiler som ble skutt ut i Taiwan-stredet tidlig på ettermiddagen lokal tid.

– Kina er offeret

Regjeringen i Beijing forsvarer øvelsene og legger skylden for den økte spenningen på USA.

annonse

– I den pågående striden rundt Pelosis Taiwan-besøk er USA provokatøren, og Kina er offeret, hevder Hua Chunying, talskvinne i det kinesiske utenriksdepartementet.

En kinesisk militærkilde hevder overfor nyhetsbyrået AFP at militærøvelsene skal fungere som forberedelse til reelle militære stridigheter. Hvis taiwanske styrker løsner skudd, vil Kinas hær iverksette harde mottiltak, opplyser kilden.

Mindre kinesiske militærøvelser begynte tirsdag, samme dag som Pelosi ankom Taiwan.

Reagerer sterkt

USA kaller på sin side øvelsene uansvarlige. Landene i G7 reagerer også sterkt på at Kina bruker et besøk som påskudd til å starte aggressiv militær aktivitet i Taiwan-stredet.

Nancy Pelosi er leder for Representantenes hus og en av de mektigste lederne i Det demokratiske partiet. Hun er den mest høytstående representanten for USA som har besøkt Taiwan på 25 år.

annonse

Selv om Kina starter store militærøvelser og bruker krigersk retorikk, mener de fleste analytikere at president Xi Jinping vil unngå at situasjonen eskalerer og kommer ut av kontroll.

– Det siste Xi ønsker, er en krig som starter ved et uhell, sier forsker Titus Chen ved Sun Yat-sen nasjonale universitet på Taiwan.

Analyse: Hvordan vil en krig mellom USA og Kina over Taiwan se ut? (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse