Kvinne på el-sparkesykkel suser forbi Russlands utenriksdepartement i Moskva 15. april 2021. Foto: Alexander Nemenov / AFP / NTB
annonse
annonse

Russlands utenriksdepartement sier at en norsk diplomat bør forlate Russland etter det de kaller «russofobiske fornærmelser». Norges utenrikdepartement beklager diplomatens ordbruk.

– Etter det som har skjedd, er den norske diplomatens tilstedeværelse i Russland umulig, slik vi ser det, heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet i dag.

Norsk UD opplyser til NTB at Rune Resaland, Norges ambassadør i Moskva, ble innkalt til et møte i russisk UD i dag.

annonse

– Han ble da informert om at vår medarbeiders visum er trukket tilbake. Vi offentliggjorde allerede 8. juni at vi ville stenge generalkonsulatet i Murmansk midlertidig, og vi har ingen norske diplomater i Murmansk nå, sier kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg.

Den norske diplomaten var i ferd med å flytte fra Russland da hun skjelte ut russerne på Hotel Azimut i Murmansk, skrev NRK søndag.

UD beklaget

Solberg sier til NTB at den norske ambassadøren i møtet med russisk UD gjentok UDs beklagelse og at medarbeiderens ordbruk ikke reflekterer norsk politikk eller norske holdninger overfor Russland og russere.

annonse

Saken fikk mye oppmerksomhet i helgen, da en video der den norske diplomaten klager på hotellets renhold og sier hun hater russere, ble offentliggjort.

– Jeg hater russere. Bare gi meg et rom. Jeg er vant til rene rom, Jeg er fra Skandinavia, sa diplomaten blant annet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Utenriksdepartementet i Oslo tok sterkt avstand fra innholdet i ytringene, og beklaget hendelsen på det sterkeste.

Norsk diplomat på hotell: – Jeg hater russere!

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon