Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB
annonse

Billigere strøm til næringslivet kan øke faren for rasjonering, mener økonomiprofessor.

Om regjeringen i praksis gjør strømmen billigere for bedrifter, vil strømkrisen forverres, mener økonomiprofessor Niels-Henrik von der Fehr ved UiO.

– Den eneste måten å komme gjennom dette på, er å få ned forbruket blant bedrifter og forbrukerne. Da må prisene opp, sier professoren til NRK, etter at regjeringen har åpnet for å betale mer av strømregningen til bedrifter.

annonse

I går sa statsminister Jonas Gahr Støre at han vil se på flere mulige støtteordninger til små og mellomstore bedrifter i Norge. Von der Fehr mener at det kan bli et problem når det er mangel på strøm i Europa:

– Det betyr at strømforbruket blir større enn det ellers ville vært om man måtte betale den fulle prisen. Det kan i verste fall bety at det blir rasjonering til vinteren fordi vi ikke sparer like mye som vi burde gjøre når det er knapphet på strøm.

Regjeringen risikerer med andre ord at vinningen går opp i spinningen ved at vannet i magasinene må tappes mer enn om bedriftene desperat kuttet ned på strømforbruket. Det kan gi såpass dyrere strøm at effekten av hjelpen nærmest nulles ut, ifølge von der Fehr.

annonse

– Om vi hadde betalt den fulle prisen, ville vi brukt mindre og spart mer. Det ville i seg selv bidratt til at prisen blir lavere, sier han til NRK.

Regjeringen legger frem disse fire nye strømtiltakene

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse