Nato-sjef Jens Stoltenberg talte torsdag under åpningen av AUFs sommerleir på Utøya. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
annonse
annonse

Og det er i Norges interesse at Putin ikke vinner frem i Ukraina, sa Jens Stoltenberg i en tale i dag.

– Vi skal ikke skremme og overdrive, men vi skal være klar over at vi er i den farligste situasjonen Europa har vært i siden 2. verdenskrig. Det er full krig i Ukraina, sa Nato-sjefen.

Stoltenberg holdt tale i dag i forbindelse med åpningen av AUFs sommerleir på Utøya, der han gikk ut mot Russlands president Vladimir Putin og invasjonen av Ukraina. Stoltenberg mener det er i Norges interesse at Putin ikke vinner frem med krigføringen.

annonse

– Om Putin enda en gang ser at han kan bruke militærmakt for å få det som han vil, slik som han på mange måter gjorde i Georgia i 2008, eller da Russland tok Krim-halvøya fra Ukraina i 2014, da er lærdommen at selv om vi protesterer og mobiliserer så vinner han til slutt, og han får det som han vil. Da blir også verden farligere for oss, sa Stoltenberg, sitert av NTB.

Dagens situasjon i Ukraina er ikke bare et angrep på et selvstendig land, men det er også et angrep på våre verdier og den verdensordenen vi vil ha, sa han videre.

– Putin mener i sitt forvirrende hode at han kan bestemme hva Ukraina skal gjøre. Han har ingen rett til å bestemme hva de tidligere sovjetrepublikkene skal gjøre. Hvis Putin overhodet tenker på å gjøre det han har gjort mot Ukraina mot et Nato-land, så er hele Nato der med en gang, sa Stoltenberg.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon