Basketballstjernen Brittney Griner er dømt til ni års fengsel i Russland. Foto: Jevgenia Novozjenina / AP / NTB
annonse
annonse

Den amerikanske basketballstjernen Brittney Griner er i en russisk rett kjent skyldig i narkotikasmugling og dømt til ni års fengsel, melder NTB.

Brittney har vært fengslet i Russland siden hun 17. februar ble pågrepet på flyplassen i Moskva. Tollere fant cannabisolje for e-sigaretter i bagasjen hennes.

31-åringen ble tiltalt for smugling og besittelse av en betydelig mengde av narkotisk stoff, noe som har en strafferamme på ti år. Hun har erkjent seg skyldig, men bedyret i retten at hun ikke hadde til hensikt å bryte loven, melder NTB.

annonse

Dommer Anna Sotnikova fant Griner skyldig etter tiltalen og dømte henne til en fengselsstraff på ni år.

Amerikanske myndigheter har klassifisert Griner som «urettmessig anholdt» og har jobbet aktivt for å få henne satt fri. President Joe Biden reagerer kraftig på den strenge dommen, skriver NTB.

– I dag fikk den amerikanske borgeren Brittney Griner en fengselsdom som er en ny påminnelse om noe verden allerede visste: Russland holder henne urettmessig fengslet. Det er uakseptabelt, og jeg ber Russland om umiddelbart å løslate henne så hun kan være med sin kone, sine kjære, venner og lagvenninner, sa Biden i en uttalelse.

Kjempet med gråten
annonse

En preget Griner ba om unnskyldning da rettssaken i Khimki utenfor Moskva ble avsluttet. Hun ba retten om «ikke å gjøre slutt på livet mitt her».

– Jeg vil be lagvenninnene, klubben, tilhengerne og byen (Jekaterinburg, der hennes russiske klubb hører hjemme) om unnskyldning for feilen jeg gjorde og for belastningen jeg har påført dem, sa Griner mens hun kjempet med gråten.

– Jeg sier også unnskyld til mine foreldre, mine søsken, Phoenix Mercury, de fantastiske kvinnene i WNBA og min fantastiske kone

Griner har vunnet to OL-gull med USA og en WNBA-tittel med Mercury. Hun har de siste seks og et halvt år spilt for Jekaterinburg i vinterhalvåret når det ikke er sesong i USA, skriver NTB.

Forhandlinger om fangeutveksling mellom USA og Russland

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon