Det er dette skipet, Hurtigruten Richard With, som har gått på grunn. Arkivfoto: Foto: Gorm Kallestad / NTB
annonse

Ingen ble skadd da Hurtigruteskipet Richard With gikk på grunn ytterst i Sognefjorden fredag. Skipet har nå løsnet, opplyser Hurtigruten i en oppdatering, ifølge NTB.

– Jeg er glad for at skipet har kommet seg trygt løs og at det ser ut til at situasjonen har løst seg bra. Nå skal skipet til verft for å utbedre de mindre skadene. Vi vil rette en stor takk til alle som har bidratt og samarbeidet godt gjennom dagen, både på og av skipet, sier Gerry Larsson-Fedde, leder for marine operasjoner i Hurtigruten Norge i en oppdatering.

MS Richard With løsnet fra grunn med høyvannet. Skipet vil seile til verft for reparasjoner.

annonse

Skipet ligger stabilt
Skadeomfanget er begrenset, med en mindre skade på skipets bulb og fremre ballasttank. Det er ikke påvist noen lekkasje av miljøskadelig materiale fra skipet, skriver Hurtigruten i en oppdatering rundt klokken 14.30.

Hurtigruteskipet var på vei til Bergen etter et opphold på Myklebust Verft på Gurskøy på Sunnmøre. Om bord var et mannskap på 53, i tillegg til 14 personer som gjorde etterarbeid fra verftsoppholdet.

Teknisk systemfeil

Årsaken til at MS Richard With grunnstøtte var en teknisk systemfeil som førte til at skipet midlertidig mistet styring, skriver NTB.

annonse

– Det var aldri noen fare for liv og helse. Situasjonen kom raskt under kontroll, sier pressekontakt Martin Henriksen i Hurtigruten Norge i en pressemelding.

Alle 67 som var om bord da skipet gikk på grunn, er fortsatt er på skipet.

– Kapteinen har vurdert at evakuering ikke er nødvendig, sier Bakken.

Foreløpig er det ikke planlagt noen evakuering før dykkere har undersøkt skroget.

Venter på høyvannet

Vaktsjef Øyvind Fagerheim hos Kystvakten at floa vil være på sitt høyeste klokka 17.00 i ettermiddag.

annonse

– Tiden vil vise om hurtigruteskipet flyter av grunnen av seg selv. et vil være det mest optimale, sier Øyvind Fagerheim hos Kystvakten til Bergens Tidende.

Til VG sier Bakken i 14.15-tiden at mannskaper arbeider med å sette på slepetau.

I 13.20-tiden forberedte dykkere seg på å undersøke skroget.

– Når man har fått en oversikt, kan man planlegge for hva som skal gjøres etterpå, sier Bakken.

Opprettet sikkerhetssone

Politiet har opprettet et ferdselsforbund rundt Hurtigruten.

– Det er nå ikke lov til å kjøre inn i sundet der Hurtigruten ligger, opplyser operasjonsleder Tom Johannesen i Vest politidistrikt til NRK.

Politipatruljer fra land og vann er sendt til Sollund for å kunne ta imot evakuerte fra Hurtigruten dersom det blir aktuelt, melder NTB.

Arbeidet på stedet blir ledet fra Kystvaktskipet KV Bergen.

MS Richard With ble bygget i 1993 og har en kapasitet på 590 passasjerer. Det er 122 meter langt og 23 meter bredt. Skipet er oppkalt etter Hurtigrutens grunnlegger.

annonse

Like før klokka 9 mistet skipet fart og grunnstøtte i Steinsundet ytterst i Sognefjorden, ifølge data fra Kystverket.

Alle nødetater og HRS er på vei til stedet. Kommunikasjonsrådgiver Anja Bakken i HRS sier til Aftenposten at de mistenker at skipet har fått slått hull på en ballasttank.

– Det skal ikke ha noe å si for skipets stabilitet. Det ligger stabilt, og det er greie værforhold, sier hun.

HRS planlegger å få ut dykkere som kan undersøke skadene. Det skal være 14 serviceansatte og et mannskap på 53 om bord. Skipet har en kapasitet på 590 passasjerer, og i en pressemelding fra Hurtigruten skriver de at skipet ikke er i ordinær drift.

Politiet har opprettet et ferdselsforbud rundt Hurtigruten.

– Det er nå ikke lov til å kjøre inn i sundet der Hurtigruten ligger, opplyser operasjonsleder Tom Johannesen i Vest politidistrikt til NRK.

Norge fyller 1150 år (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse