Turister ser på som et kinesisk militærhelikopter som flyr forbi Pingtan øya, en av fastlands-Kinas nærmeste punkt fra Taiwan, i Fujian-provinsen 4 august 2022, tatt før massive militære øvelser utenfor Taiwan etter US House Speaker Nancy Pelosi besøk til den selvstyrte øya. Foto av Hector RETAMAL / AFP
annonse

Det er umulig å håndtere verdens største utfordringer uten et samarbeid mellom USA og Kina, mener FNs generalsekretær António Guterres, melder NTB.

– Generalsekretæren ser ingen muligheter for å løse de mest presserende problemene i verden uten en effektiv dialog og samarbeid mellom de to landene, sier Guterres’ talsmann Stephane Dujarric.

FNs generalsekretær António Guterres kan ikke se at verdens problemer kan løses uten at stormaktene USA og Kina samarbeider. Foto: AP / NTB

Han svarte på et spørsmål fra journalister om Kinas beslutning om å avslutte samarbeide med USA om en rekke temaer – fra klima til forsvar.

annonse

Bakteppet er at den amerikanske kongresslederen Nancy Pelosi besøkte Taiwan tidligere denne uka. Kina regner Taiwan som en del av sitt territorium og oppfatter besøket som en provokasjon.

«Ett Kina»-doktrinen er anerkjent av de fleste land i verden
President Joe Biden sier samtidig at USA vil forsvare Taiwan militært hvis øya invaderes.

Kinas beslutning om å stanse samarbeidet med USA om klimaendringer og andre saker, er grunnleggende uansvarlig, mener Det hvite hus.

Det nasjonale sikkerhetsrådets talsmann John Kirby. Foto: AP / NTB
annonse

– De tror de straffer oss ved å stenge denne kanalen, sier talsmann John Kirby i Det hvite hus’ nasjonale sikkerhetsråd fredag.

– De straffer i realiteten hele verden fordi klimakrisen ikke anerkjenner geografiske skiller og grenser, sier Kirby.

Kinas utenriksdepartement opplyste tidligere på dagen at de stanser dialogen med USA om klima, militære spørsmål og narkotikabekjempelse.

Kongresslederen Nancy Pelosi trosset kinesiske advarsler og besøkte Taiwan tidligere denne uka.

Kina og USA er de to landene i verden med størst utslipp av klimagasser. I fjor inngikk landene en avtale om å framskynde klimatiltak i løpet av dette tiåret, samt å møtes regelmessig for sammen å tak grep i klimakrisen, skriver NTB.

annonse

Jihadistene sikter på Kina (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse