Jonas Gahr Støre under AUFs sommerleir på Utøya. Foto: Ole Berg Rusten / NTB
annonse

Kampen mot ekstremisme var temaet i Jonas Gahr Støres (Ap) første statsministertale til AUFs sommerleir på Utøya, som er den første av sitt slag siden 2010. Senere på dagen sendte han et innkallelsesbrev til alle de parlamentariske lederne på Stortinget om strømsituasjonen på mandag morgen klokken 8.30.

Det er første gang siden 2010 at en sittende statsminister taler til AUFs sommerleir på Utøya, melder NTB.

Stor jubel fra ungdommen
– Det gjør sterkt inntrykk på meg å være her i dag som statsminister. Det har vært en lang kamp, sa Støre til ungdommene på leiren, som møtte statsministeren med stor jubel.

annonse
Jonas Gahr Støre taler i Bakken under AUFs sommerleir på Utøya. Foto: Ole Berg Rusten / NTB

Kampen mot ekstremisme var et vesentlig punkt i talen.

– Jeg vil understreke at ekstremisme er gift mot alle de andre oppgavene vi skal løse.

Disse oppgavene er kampen mot klimaendringer, kampen for nedrustning og atomvåpen og kampen for å elske den man vil.

annonse

– Kampen mot ekstreme krefter i verden er en kamp på liv og død, fortsetter statsministeren.

Les også: Pride-parade på AUFs sommerleir

AUF-leder Astrid Hoem mener det er et spesielt bånd mellom øya og den skeive bevegelsen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

AUF-leder Astrid Hoem sa i sin åpningstale til sommerleiren torsdag at hun forventer at regjeringen leverer på klima framover.

Norge har flaks
Støre fortalte også at han ofte får høre at han har uflaks som er statsminister nå som det virker som krisene bare står i kø. Men slik ser ikke han på det, melder NTB.

– Jeg har ikke uflaks. Norge har flaks med at det er vi som styrer nå, sa han.

annonse

Les også: Fikk 10 millioner i strømregning: – Så respektløst av regjerende myndigheter

Senere samme dag krever LO og NHO og KS umiddelbar strømstøtte til utsatte bedrifter.

Store forbund krever umiddelbar strømstøtte til utsatte bedrifter, og vil det skal innføres som et strakstiltak, skriver de i en felles uttalelse.

– Vi vil på det sterkeste oppfordre regjeringen til straks å ta i bruk de nødvendige virkemidler for å avbøte de alvorlige og uforutsette økonomiske utfordringer vårt næringsliv er utsatt for av omstendigheter og hendelser langt utenfor deres kontroll, skriver Naturressurskommunene, KS, Industri Energi, Fellesforbundet og Norsk Industri i en felles uttalelse.

De understreker at de deler en sterk og økende bekymring for kommuner, innbyggere og næringsliv, som de mener vi alle har et felles ansvar for, skriver de.

Forbundene mener behovet for kortsiktige og konkrete tiltak er prekært, og trekker fram absolutte nødvendige strakstiltak som de mener må innføre umiddelbart uten ytterligere opphold, melder NTB.

Områder som kan ses på er statlige avgifter som merverdiavgift og forbruksavgifter på strøm, innføring av makspriser og direkte økonomiske støtteordninger.

Viser til støtteordninger innført i andre europeiske land
– EU-kommisjonen har godkjent slike støtteordninger av generell karakter, og korrekt innført vil statsstøttereglene ikke være til hinder for slike støtteordninger til næringslivet, skriver de.

Likevel må støtteordningen til utsatte bedrifter være innrettet på en måte som gir bedriftene insentiv til å også spare på energien, heter det.

annonse

Les også: EU-kommisjonen: Ungarsk drivstoffrabatt bryter EU-regler

Støre kaller inn til strøm-hastemøte 

Det får Dagbladet bekreftet fra Statsministerens kontor (SMK).

Innkallingen ble sendt skriftlig til partigruppene fredag ettermiddag, ifølge avisen. Statsministerens kontor skriver i innkallingen at de vil gi de parlamentariske lederne en orientering om strømsituasjonen.

Et par timer senere, klokken 10.30, skal presidentskapet på Stortinget møtes for å vurdere om hele Stortinget skal kalles tilbake fra sommerferie for å behandle forslag knyttet til strømpriskrisen, melder NTB.

Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen ser fram til møtet

– Men det har ikke kommet noe som tyder på at det er mindre aktuelt med hastemøte for Stortinget, sier hun i en kommentar til NTB.

– Vi blir overrasket om Høyre eller noen andre snur nå. Om forslaget fra Høyre om å dekke 90 prosent over 70 øre fra september skal innfris må jo det skje nå, ikke langt på overtid i oktober som er alternativet. Det er det minste vi burde komme fram til i et slikt møte, sier hun.

Høyre krever ny strømstøtte

Høyres leder Erna Solberg, sier til Dagbladet Børsen at partiet vil foreslå en ny strømstøtte til bedriftene på hastemøtet mandag. Høyre forslo onsdag at strømstøtten til folk skulle økes til 90 prosent av alle kostnader utover 70 øre, allerede fra 1. september, skriver NTB.

Solberg regjeringen ønsker en ny strategi for å sikre bedriftene
– Luxembourg har for eksempel etablert en ordning hvor de gir støtte til bedrifter der utgifter til energi normalt utgjør minst tre prosent av driftskostnadene. Så dekker staten en prosentandel av merkostnadene de nå har på grunn av de høye prisene. Nøyaktig hvor grensen bør gå i Norge og hvilken prosentandel er det regjeringen som har best grunnlag for å ta stilling til, sier Solberg til Børsen.

Støre advarer om strømkrisen:- Det kan gå både ett og to og tre år

 

Stadig flere krever Støres avgang, men kan kong Harald sparke regjeringen? Dette sier eksperten (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse