Missiler ble skutt over Taiwan etter besøket til den amerikanske toppolitikeren Nancy Pelosi, melder kinesiske medier. Bildet er tatt på et uspesifisert sted i Kina torsdag, og publisert av statskringkasteren CCTV. Foto: CCTV via AP / NTB
annonse

Under militærøvelsene som for øyeblikket finner sted i farvannet rundt Taiwan, har flere kinesiske militære eskaleringer funnet sted. 

Kina fortsetter å øke presset på Taiwan i etterkant av kongressleder Nancy Pelosis besøk til øya, som Beijing anser som en utbryterprovins.

Kinesiske myndigheter oppfatter besøket som en provokasjon og iverksatte militærøvelsene som et svar. Flere enn hundre militære fly så langt er brukt under øvelsene, melder det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

annonse

Militærøvelsene skal etter planen vare fram til søndag. Både USA, Japan, EU og myndighetene på Taiwan har reagert sterkt på de store militærøvelsene.

Missiler

Kinesiske raketter er blitt skutt over Taiwan under Kinas militærøvelser ved øya, melder kinesiske medier.

annonse

Meng Xiangqing, professor ved Kinas militærtilknyttede National Defense University, opplyser til den statseide nyhetskanalen CCTV at det er første gang det er avfyrt testmissiler over Taiwan.

Les også: Japan og USA bekrefter militært samarbeid i tilfelle nødsituasjon på Taiwan

Forsvarsdepartementet i Japan opplyser også at fire av ni kinesiske missiler som japanerne har registrert antas å ha fløyet over Taiwan.

Taiwanstredet

Under de samme militærøvelsene opplyser taiwanske myndigheter at kinesiske kampfly og marinefartøyer krysset fredag en uoffisiell delelinje i Taiwanstredet. Forsvarsdepartementet på Taiwan kaller hendelsen svært provoserende.

annonse

Den såkalte median-linjen går langs midten av Taiwanstredet, og har tidligere blitt ansett som en uoffisiell grense mellom Kina og Taiwan.

I 2020 erklærte derimot Beijing at den uoffisielle grensen ikke lenger eksisterte, og etter dette har linjen oftere blitt krysset av kinesiske fly og skip.

Pelosi: – USA ikke vil la Kina isolere Taiwan

Mens de kinesiske militærøvelsene pågår, har Pelosi gjør det klart at USA ikke vil la Kina isolere Taiwan.

– De kan forsøke å presse Taiwan fra å besøke andre land, men de skal ikke lykkes i å isolere Taiwan ved å nekte oss å reise dit, sa Pelosi som er kommet til Tokyo på sin rundtur i Øst-Asia, sa hun og la til:

– Vi har hatt besøk der på høyt nivå før, senatorer i vår, og vi vil ikke la dem isolere Taiwan.

Pelosi kommenterte ikke militærøvelsene, men understreket at formålet med besøket ikke var å endre status quo i området.

Analyse: Hvordan vil en krig mellom USA og Kina over Taiwan se ut? (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse